3 greseli pe care le fac utilizatorii sistemelor hidraulice

sistem hidraulic

Categoria sistemelor hidraulice este cu siguranta una care nu face exceptie de la reconstruire, reparatii si inlocuiri de tot felul. Cu toate acestea, prea putini dintre utilizatori se intreaba care sunt motivele pentru care astfel de interventii sunt necesare atat de frecvent. Putem spune ca exista un model, un tipar care se repeta la nesfarsit.

De obicei utilizatorii revin in magazine cu aceeasi intrebare – de ce o anumita componenta hidraulica se defecteaza la scurt timp de folosinta? Specialistii identifica problema si modul in care aceasta ar fi putut fi prevenita, insa deja paguba a fost realizata. Echipamentele hidraulice trebuie sa beneficieze, la fel ca orice alta categorie de altfel, de o intretinere corespunzatoare. Desigur ca pentru asta utilizatorii ar trebui sa aiba aiba cunostinte vaste de intretinere, insa si informarea legat de greselile cel mai frecvent intalnite vizavi de sistemele hidraulice reprezinta un ajutor pentru a preintampina defectiunile intalnite la nivelul lor.

Iti prezentam mai departe cateva dintre cele mai frecvent intalnite. Te poti raporta la acestea pentru a evita, pe viitor, problemele ce privesc aceste sisteme.

1 – Schimbarea uleiului – cea mai frecventa greseala

Uleiul hidraulic trebuie inlocuit numai in doua situatii – atunci cand cel de baza se degradeaza si cand pachetul de aditivi se epuizeaza.

Problema este ca utilizatorii nu reusesc sa diferentieze variabilele ce determina nevoia de inlocuire a uleiului. Cei mai multi se raporteaza la “orele de serviciu” ale acestuia, cu toate ca nu este un criteriu de baza pentru a stabili ca este necesara schimbarea sa. In general acesta are un pret destul de ridicat, de aceea numai un specialist iti va face recomandarea potrivita in acest sens. Cand este vorba despre un sistem hidraulic cu un rezervor pentru ulei mare, cu atat mai sensibila este situatia. Cu toate acestea trebuie sa stii daca e momentul sa schimbi uleiul pentru ca altfel risti sa compromiti componentele sistemului si functionarea lor.

Analiza uleiului este calea pentru a determina nevoia inlocuirii acestuia. Cat despre intretinere, recomandarea noastra este sa incerci sa il pastrezi cat mai curat. Filtrarea bypass este utila in acest sens. Va indeparta substantele solide din ulei. Inlocuirea se va realiza numai atunci cand sunt epuizati aditivii din compozitia uleiului sau cand acesta nu mai are consistenta necesara.

2 – Schimbarea filtrelor – o alta greseala de evitat

Asemenea ca in cazul uleiului, problema inlocuirii filtrelor pare sa dea adevarate batai de cap utilizatorilor. Nu trebuie sa le schimbi nici prea repede, dar nici cand e prea tarziu. O inlocuirea timpurie reprezinta o risipa de bani, iar una tarzie creste considerabil riscul ca sistemul hidraulic sa aiba o durata de viata mai scurta. Asta se va resimti pe termen lung in ceea ce priveste cheltuielile.

Care este solutia? Sa va schimbati filtrele chiar inainte ca toata capacitatea lor de mentinere a murdariei sa fie consumata si inainte de deschiderea supapei de bypass. In principal cel tarziu la 80% din capacitatea maxima de mentinere a murdariei. Odata ce un filtru este colmatat, este prea tarziu, deoarece in acel moment nu mai filtreaza deloc.

3 – O temperatura prea mare a functionarii

De multe ori operatorii lucreaza cu motorul sistemului hidraulic supraincalzit. Consecintele? Este poate calea cea mai sigura de a distruge piesele componente din dotarea sa – garnituri, furtunuri, dar si de a scadea calitatea uleiului.

Ce inseamna insa prea cald pentru un sistem hidraulic? Viscozitatea indica asta, alaturi de tipul componentelor ce alcatuiesc sistemul. Vascozitatea scade pe masura ce creste temperatura uleiului. Cand vascozitatea sufera, lubrifierea nu mai este cea adecvata unei bune functionari.

De asemenea probleme legate de utilizarea sistemelor hidrauilice sunt si folosirea necorespunzatoare a uleiului, filtrele pozitionate gresit, lipsa lubrifierii si a amorsarii, dar si lipsa cunostintelor ce vizeaza domeniul hidraulic. Inspirat este a te informa in detaliu legat de functionarea unui sistem hidraulic inainte de a-l pune in folosinta.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *