Ce nu stiai despre cricul hidraulic

cricul hidraulic

E unul dintre cele mai utile aparate, pentru soferi, service-uri auto si diverse ateliere de prelucrare si productie. Prin definitie, dispozitivul ajuta la ridicarea greutatilor mari la inaltimi variate, prin impingere de jos in sus. Care este cea mai frecventa utilizare a cricului hidraulic? Orice sofer o stie: este vorba de momentul in care ai ramas in pana de cauciuc si nu mai ai cum sa ajungi la cel mai apropiat service. Intr-un astfel de caz, cricul hidraulic devine aliatul perfect, ce te ajuta sa ridici masina si sa inlocuiesti anvelopa dezumflata cu roata de rezerva.

Cum functioneaza cricul hidraulic? Este vorba, in acest caz, despre principiile hidraulicii, care fac posibila dispersarea unui efort considerabil mai mare in alte cazuri, pentru a ridica greutati foarte mari pe anumite distante. In majoritatea cazurilor, un cric hidraulic standard foloseste doar 750 ml de ulei si necesita un simplu levier si foarte putin efort pentru a-l pune in functiune.

In cazul in care te intrebai, componentele unui cric hidraulic sunt urmatoarele: levier, piston plonjor, valve, rezervor de ulei si cilindru. In momentul in care levierul este actionat manual, iar cricul este plasat sub masina, miscarea ampla a levierului transmite forta prin lichid. Miscarea pistonului plonjor si a cilindrului poate fi considerata destul de mica, insa forta transmisa prin acestea face posibila ridicarea cu usurinta a unei masini.

Functionarea cricului hidraulic este asigurata de un principiu simplu. Atunci cand levierul este ridicat, o cantitate mica de ulei este eliberata din rezervor prin supapa de retinere, direct in camera pistonului. Acest lichid nu poate fi comprimat. Odata ce levierul este coborat in repetate randuri, lichidul, dar si pistonul, sunt impinse. Efortul necesar pentru aceasta operatiune este unul redus, intrucat levierul actioneaza pe sistemul unei parghii, amplificand forta investita pentru a actiona dispozitivul.

Ce trebuie sa urmaresti cand cumperi un cric hidraulic?

In niciun caz nu trebuie sa te orientezi dupa criteriul pretului. In cazul in care nu ai constientizat inca asta, e ultimul parametru pe care trebuie sa il ai in vedere. Treci peste conceptia de a cumpara tot timpul ceea ce e mai ieftin, intrucat un pret redus implica in majoritatea cazurilor si o calitate indoielnica. Oricum, preturile variaza de la cateva zeci de lei pana la mii de lei, asadar va trebui sa ai in vedere alte criterii.

Pentru a alege corect un cric hidraulic, trebuie sa ai in vedere in primul rand scopul in care il vei utiliza. Daca ai nevoie de ceva simplu, care sa te ajute sa rezolvi situatii uzuale precum schimbarea anvelopelor sau a altor piese auto, nu va trebui sa te complici cu un dispozitiv foarte complex. In cazul in care detii insa un service auto, va trebui sa alegi un cric hidraulic profesional.

Parametrii de care trebuie sa tii cont sunt manevrabilitatea, usurinta transportului acelui cric, dar si sarcina maxima pe care o poate ridica. Pentru nevoi uzuale, iti va fi util un dispozitiv pe care vei plati cateva zeci de lei. Un echipament profesional te va costa insa chiar cateva mii de lei, dar isi va merita investitia.

De ce ti-ai cumpara un cric hidraulic?

Motivele sunt multiple, insa in majoritatea cazurilor un cric hidraulic este echipamentul ideal pentru un sofer care isi doreste sa fie pregatit pentru orice situatie.

Cricul hidraulic te poate ajuta sa economisesti. Gandeste-te cate drumuri faci anual sau lunar la service-uri auto, pentru schimb de anvelope, schimb de consumabile sau alte piese. Pentru fiecare astfel de operatiuni vei plati o suma pe care o vei economisi daca vei investi intr-un cric hidraulic.

La schimbarile de sezon vei economisi in plus, intrucat nu va mai trebui sa te deplasezi cu masina la cea mai apropiata vulcanizare pentru a inlocui anvelopele de vara cu cele de iarna sau viceversa.

La capitolul intretinere nu vei avea foarte mult de investit in cazul unui cric hidraulic. Doar daca este vorba despre un dispozitiv profesional, va trebui sa inlocuiesti periodic valve, supape si alte componente. Pentru cazul celor de uz „casnic”, astfel de reparatii nu se merita – mai recomandat e sa achizitionezi un cric hidraulic de calitate, care iti va oferi durabilitate si functionalitate deplina.

Alege astfel cu atentie cricul hidraulic pe care urmeaza sa il cumperi, iar daca tot suntem la partea de hidraulica, verifica si oferta de piese si elemente hidraulice disponibile in cadrul catalogului nostru online. Nu se stie niciodata cand poti avea nevoie de astfel de accesorii de automatizari!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *