Cum alegi cel mai bun compresor de aer?

cel mai bun compresor de aer

Atunci cand vine vorba de accesorizare cu diferite scule si unelte, multi dintre utilizatori nu au cunostintele necesare pentru a face alegerea potrivita. Piata este caracterizata de diversitate atunci cand vine vorba de compresoare de aer, motiv pentru care prezentam in acest articol cateva caracteristici de care trebuie tinut cont obligatoriu in procesul de selectie.

Care este cel mai bun compresor de aer? Care este cel mai potrivit compresor de aer? Ce caracteristici trebuie sa indeplineasca produsul cautat? La aceste cateva intrebari vom incerca sa raspundem in cele ce urmeaza.

Primul element de care trebuie tinut cont este scopul in care va fi utilizat compresorul. In cazul in care este necesar pentru a umfla lucruri mari sau grele, de la anvelope si pana la saltele sau barci pneumatice, aparate de vopsit sau altele, va fi nevoie de un compresor de aer mai performant. Daca nu esti decat un utilizator ocazional, atunci nu vei avea neaparat nevoie de un compresor de aer profesional.

Compresorul de aer potrivit: ce sa cauti

Dimensiunile si puterile diferite ale compresoarelor te pot pune in incurcatura. In principal, va trebui sa tii cont de portabilitate si design, insa un criteriu mult mai important este reprezentat de tipul de pompa folosit de respectivul compresor. Astfel, vei putea alege intre:

  • Compresoare cu pompe fara ulei – din punct de vedere al costurilor de intretinere, prezinta un avantaj considerabil. Este vorba despre acele compresoare de aer profesionale, care, in ciuda costurilor mai ridicate de achizitie, reusesc sa te ajute sa iti amortizezi investitia in timp.
  • Compresoarele cu pompe cu ulei necesita interventii mai frecvente. Odata ce echipamentul are un rezervor cu ulei, va trebui sa verifici nivelul acestuia. De asemenea, va trebui sa inlocuiesti periodic uleiul. Din punct de vedere al nivelului de zgomot emis, trebuie sa stii ca acele compresoare cu pompe pe ulei sunt mai silentioase.

Design-ul este un alt parametru de care va trebui sa tii cont in alegerea compresorului. Vorbind despre dimensiuni, va trebui sa te asiguri ca ai spatiu suficient pentru depozitarea utilajului, indiferent daca este vorba despre garaj, debara sau beci.

La acelasi capitol de design va trebui sa acorzi atentie si unui alt aspect: mobilitatea. Daca vei folosi compresorul in diverse locatii, vei avea nevoie de un utilaj pe roti, cu manere ajutatoare pentru transport. Tinand cont si de greutate, mutarea unui compresor poate fi problematica. Exista utilaje ce cantaresc peste 100 kilograme, iar transportul lor presupune un efort destul de consistent. Daca stii ca vei fi singura persoana care va manipula compresorul, alege un model mai usor, pe roti, care va putea fi transportat usor.

Debit si presiune. Exista diverse tipuri de compresoare din acest punct de vedere, fiecare dintre ele fiind compatibile cu anumite scule pneumatice. Spre exemplu, un model de compresor care poate livra o presiune de pana la 6 bari si debite de maxim 150l/min este considerat unul de presiune scazuta. Iti va fi util pentru interventii casnice, insa daca ai nevoie de actionarea cat mai multor scule pneumatice, va trebui sa alegi compresoare care ofera presiuni de pana la 12 bari, cu debite furnizate de aproximativ 300l/min.

In cazul in care ceea ce cauti este un compresor care va fi folosit in operatiuni grele, va trebui sa te orientezi catre acele echipamente profesionale, destinate uzului industrial. Sunt, intr-adevar, mai costisitoare, insa daca ceea ce cauti este un utilaj care sa iti ofere maximum de eficienta pentru un atelier de reparatii auto – spre exemplu, nu te vei putea baza pe compresoare semiprofesionale sau care ofera presiuni si debite scazute.

Intretinerea. Va trebui sa tii cont si de acest aspect atunci cand vrei sa alegi cel mai bun compresor. Timpul investit in reparatii si mentenanta sunt foarte importante, mai ales daca scopul utilizarii compresorului presupune intervale cat mai reduse de inactivitate ale acestuia. Desigur, va trebui sa te orientezi si catre produse de calitate, intrucat o investitie intr-un echipament realizat de un brand necunoscut, achizitionat la un pret modic, poate atrage dupa sine cheltuieli inutile.

Accesorizarea joaca de asemenea un rol foarte important in alegerea compresorului. In majoritatea cazurilor, aceste utilaje vin dotate complet, insa exista consumabile ce necesita inlocuire periodica. Este vorba despre cuple, furtunuri, robineti si multe alte astfel de accesorii, pe care le poti identifica in sectiunea Pneumatica din cadrul site-ului tehnovest.ro.

Speram ca ti-am fost de ajutor cu aceste sfaturi. Tine cont de acestea in alegerea compresorului potrivit, sau apeleaza la consultantii nostri pentru mai multe informatii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *