Despre retele de aer si instalatii de aer comprimat

aer comprimat

De fiecare data cautam sa eficientizam orice proces, orice activitate care conduce in cele din urma la reusita unui proiect. Surprinzator sau nu, retelele si instalatiile de aer comprimat joaca un rol foarte important in acest sens.

Tehnologia ce implica utilizarea aerului comprimat presupune stocarea acestuia la un moment dat, in vederea unei utilizari ulterioare. Acest aer comprimat stocat devine o sursa de energie suplimentara, ce poate deservi ulterior diverse aplicatii ce implica un consum de energie in sectorul industrial, in cel de prelucrare, productie sau diverse alte servicii.

Prin definitie, aerul comprimat reprezinta un gaz sau o combinatie de gaze care au fost supuse compresiei, mai exact care se afla la o presiune mai mare decat cea a aerului atmosferic. Statisticile sustin faptul ca la nivel european, un procent de peste 10% din consumul energetic industrial se utilizeaza pentru a produce aer comprimat, destinat retelelor si diverselor instalatii. Specialistii din acest domeniu garanteaza faptul ca aceasta sursa de energie este una regenerabila, curata si accesibila din punct de vedere al costurilor.

Unde se folosesc instalatii de aer comprimat?

Aceasta tehnologie este atat de frecvent utilizata, incat se poate spune ca reprezinta cea de-a 4-a utilitate in cadrul oricarui proces industrial, dupa electricitate, apa si gaze naturale. Aplicatiile in care sunt utilizate retele si instalatii de aer comprimat sunt, prin urmare, foarte numeroase: scule pneumatice pentru constructii, pompe de aer, pistoale cu aer comprimat pentru vopsit si/sau sablat, instalatii de aer comprimat pentru puncte de service auto, instalatii de incalzire, ventilatie si climatizare si multe altele.

Avantajul considerabil, ce nu poate fi ignorat, este cel legat de costurile aferente utilizarii instalatiilor de aer comprimat. Reducerea cheltuielilor energetice poate fi obtinuta intr-un procent chiar mai ridicat de 30%, daca se folosesc scule si unelte pe baza de aer comprimat in detrimentul celor hidraulice sau electrice.

De avut in vedere la alegerea retelelor si instalatiilor de aer comprimat

De fiecare data cand se doreste conceperea sau utilizarea unei astfel de instalatii, trebuie sa se tina cont de parametrii functionali optimi, de eficienta si randamentul pe care pot sa il ofere. Succesul oricarui proiect este dat de o buna planificare si de consultanta specializata – elemente ce va pot fi oferite oricand de specialistii Tehnovest.

Eficientizarea costurilor energetice este prioritara, motiv pentru care alegerea instalatiei de aer trebuie facuta avand in vedere toate elementele conexe. Vor fi luate astfel in calcul presiunea minima necesara pentru o functionare optima a intregii instalatii, dar si factorii externi si agentii potentiali de contaminare. La aceasta din urma categorie se includ apa, praful, rugina, uleiul si oricare alte substante sau corpuri straine, care pot periclita functionarea optima a retelei ce foloseste aerul comprimat. Cu cat se are in vedere mai mult toti acesti parametri, cu atat randamentul va fi mai ridicat.

Numeroasele aplicatii, atat de nivel micro, cat si de nivel macro, impun ca retelele de aer sa poata furniza aerul comprimat la o anumita presiune si in cantitatea potrivita. Pentru ca acest obiectiv sa poata fi dus la indeplinire, consultantii Tehnovest vor tine cont de aspectele importante ce vor dicta ulterior gradul de eficienta obtinut in urma conceperii retelei de aer pentru o anumita aplicatie.

  • Umiditatea aerului. Inevitabil, aerul sau gazele comprimate vor contine un anume procentaj de apa, ce poate influenta functionalitatea. Acest parametru trebuie obligatoriu avut in vedere atunci cand se concepe orice tip de instalatie pe aer comprimat.
  • Condensul reprezinta un aspect ce trebuie cu siguranta eliminat din ecuatie. In vederea bifarii acestui obiectiv, specialistii Tehnovest va vor recomanda cele mai eficiente componente ale instalatiilor de aer comprimat, realizate din materiale de calitate si potrivite pentru orice exigente.
  • Uscarea constituie un alt element ce trebuie avut in vedere pentru o functionare optima a retelelor si instalatiilor de aer comprimat.
  • Filtrarea aerului este de asemenea foarte importanta, intrucat particulele straine, de orice tip, pot bloca sau reduce randamentul instalatiilor de aer comprimat.

In cazul in care aceste elemente va sunt cunoscute, nu mai trebuie decat sa navigati prin catalogul online disponibil pe www.tehnovest.ro pentru a alege elementele corespunzatoare aferente retelelor de aer. Daca selectia este un proces complicat, datorita diversitatii produselor pe care le putem oferi, consultantii nostri va stau oricand la dispozitie cu informatii si chiar cu posibilitatea echivalarii sau personalizarii diverselor proiecte. Va asteptam la Tehnovest!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *