Furtunul pentru gradina – cum il alegi corect?

Daca aveti o gradina, fie ea de legume sau in care cresteti flori, ori gazon artificial sau parcele pe care cultivati diverse plante, veti avea nevoie obligatoriu si de un furtun pentru gradina. Fara indoiala, plantele au nevoie de udare regulata, iar pentru ca acest lucru sa se realizeze corect, usor si in cea mai confortabila maniera cu putinta, alegerea furtunului trebuie sa fie facuta in deplina cunostinta de cauza. Pentru a veni in ajutorul celor care sunt in cautarea unui furtun gradina potrivit, oferim mai jos cateva detalii, cateva criterii de care trebuie sa se tina cont. Diversitatea solutiilor existente pe piata poate pune in incurcatura pe oricine, asadar furtunul trebuie ales astfel:

Materialul – cat de mult conteaza?

Materialul din care este realizat furtunul va dicta rezistenta acestuia, flexibilitatea si aplicatiile pentru care va putea fi utilizat.

Furtun din cauciuc – reprezinta varianta clasica de furtunuri, prezinta rezistenta sporita la temperaturi inalte si oscilatii ale acesteia. De asemenea, poate sa suporte presiuni destul de mari.

Furtun din nylon – este un tip de furtun usor, flexibil si care poate fi simplu de strans si depozitat. Materialul rezistent se poate deforma insa la actiunea temperaturilor mai ridicate.

Furtun din plastic – are ca avantaje usurinta in utilizare si costurile scazute. Este, totusi, o solutie temporara folosita pentru gradina, intrucat diferentele de temperatura si socurile mecanice il afecteaza foarte usor.

Furtunuri armate – realizate din straturi multiple, acestea aduc un plus la partea de rezistenta si durabilitate. Factorii externi nu au o influenta atat de ridicata asupra unui asemenea tip de furtun, care se comporta foarte bine si atunci cand este utilizat la presiuni ridicate.

Furtun din silicon – materialul ii confera flexibilitate si usurinta in utilizare. Presiunile la care rezista nu sunt insa foarte ridicate, iar diferentele de temperatura ii afecteaza structura iremediabil.

Materialul nu este insa singurul parametru de care trebuie tinut cont la alegerea unui furtun.

Dimensiunile furtunului ales pot face diferenta in momentul utilizarii. Lungimea trebuie sa fie corespunzatoare cu necesitatile proprii – pentru o gradina de flori situata in imediata apropiere a locuintei, poate fi util un furtun de 10-20 metri. Daca este vorba insa de un teren situat la o distanta mai mare, lungimea furtunului va fi de asemenea mai ridicata. Diametrul furtunului ales este de asemenea important – acest parametru este in stransa legatura cu lungimea, debitul si presiunea apei, deci trebuie ales in functie de mai multi factori.

Presiunea pe care o poate suporta un furtun este un alt criteriu de selectie. Din acest motiv, atunci cand presiunea apei este mai ridicata, va trebui utilizat un furtun armat, cu intarituri, pentru a rezista o perioada mai indelungata. Daca presiunea apei este una normala sau mai joasa, poate fi utilizat oricand si un furtun din cauciuc.

Temperatura este un alt detaliu ce prezinta o importanta deosebita in alegerea furtunului. Daca prin furtunul respectiv va trece apa fierbinte, exista sansele ca acesta sa se deformeze si sa se uzeze mult mai rapid. De asemenea, expunerea furtunului in mod constant la temperaturile externe, dar si la razele soarelui ii pot afecta integritatea si durabilitatea – din aceste motive sunt indicate furtunurile cu rezistenta sporita la acest factor.

Toate elementele de mai sus, de la materiale la dimensiuni, presiune sau temperaturi la care pot sa reziste sunt criterii esentiale in alegerea unui furtun. Daca nu sunteti inca lamurit despre care ar fi solutia cea mai potrivita pentru dumneavoastra, unul dintre specialistii nostri va poate ajuta sa alegeti un furtun din gama disponibila in cadrul magazinului online tehnovest.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *