Manometrele – echipamente esentiale in masurarea presiunii sistemelor hidraulice si pneumatice

manometru

Ori de cate ori vorbim despre un sistem ce implica utilizarea aerului comprimat sau a fluidelor, unul dintre cei mai importanti parametri ce ii caracterizeaza functionarea optima este presiunea. Pentru a masura acest parametru se utilizeaza instrumente specifice precum manometrele, alaturi de alte elemente precum prize de presiune si furtunuri care fac legaturile intre acestea.

Aplicatiile in care sunt utilizate manometrele sunt extrem de diverse, printre acestea cele mai comune fiind instalatiile de gaz, compresoarele si alte sisteme hidraulice sau pneumatice. Rolul lor este vital: manometrele sunt utilizate pentru a masura presiunea in cadrul sistemelor mentionate, fara actiunea lor acestea devenind pur si simplu imprevizibile. Mai exact, manometrele sunt folosite pentru a mentine sistemele hidraulice si pneumatice in parametri optimi de functionare, prin efectuarea masuratorilor constante ale presiunii.

Cel mai simplu exemplu al utilizarii manometrelor in viata de zi cu zi este pentru masurarea presiunii din pneurile de cauciuc ale autovehiculelor. Aceasta trebuie sa fie pastrata la un nivel optim, intrucat exista un cumul de factori ce o pot influenta, afectand astfel performantele de rulare ale respectivei masini.

Rolul manometrelor in functionarea sistemelor hidraulice si pneumatice

Masurarea presiunii in cazul acestor sisteme este vitala pentru buna lor functionare. Un manometru este utilizat in acest sens pentru a verifica in mod constant presiunea si pentru a preveni eventualele scurgeri de fluide din cadrul sistemului.

Daca respectivele sisteme sunt simple, utilizarea unui singur manometru este suficienta (a se vedea cazul echipamentului ce verifica presiunea din pneurile autovehiculelor). Daca vorbim insa despre sisteme complexe, in cadrul carora functionarea improprie a unui singur element poate duce la esecul complet al intregului ansamblu, este necesara utilizarea mai multor manometre. Presiunea poate fi masurata astfel in puncte diverse, in egala masura pentru a preveni scurgerile de fluide, dar si pentru a sesiza in orice moment posibile disfunctionalitati.

Tipuri de presiune si instrumente de masura ale acesteia – scurte explicatii

In principiu, exista doua tipuri de presiune: cea statica si cea dinamica.

Presiunea statica este cea uniforma in toate directiile, nefiind implicata in niciun fel de miscare. Masuratorile presiunii statice nu depind, in acest caz, de directie.

Daca este vorba insa de un fluid aflat in miscare, lucrurile stau complet diferit. Presiunea va fi masurata in acest caz pe suprafete perpendiculare pe directia de curgere a fluidului.

Instrumentele de masurarea a presiunii unui fluid sunt de asemenea de doua feluri. Poate fi vorba de manometre cu masuratoare directa sau manometre cu masuratoare indirecta. Modul diferit de masurare a presiunii se pliaza pe cerintele utilizarii, existand astfel diverse tipuri de constructie a manometrelor, in functie de necesitati.

Ca nota de final putem spune ca nu poate fi subliniata indeajuns importanta manometrelor pentru asigurarea performantelor sistemelor hidraulice sau pneumatice. Acestea ne ofera posibilitatea de a verifica in mod constant daca exista probleme si de a interveni acolo unde este cazul. Dincolo de acest aspect, alegerea si utilizarea corespunzatoare a manometrelor poate reduce considerabil timpii morti provocati de eventualele defectiuni ale sistemelor pneumatice si hidraulice.

Daca ai nevoie de manometre ce calitate superioara, furtunuri sau prize pentru masurarea presiunii, le poti gasi in ofertele magazinului online tehnovest.ro.

Aici se gasesc si scule pneumatice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *