Totul despre aparatele de sudura

totul despre aparatele de sudura

Totul despre aparatele de sudura

Ce sunt si la ce folosesc aparatele de sudura? De ce au nevoie de acestea cei care locuiesc la casa sau persoanele pasionate de sculpturile prin sudare? Este vorba despre procesul ce presupune imbinarea unor elemente, in general metalice, prin utilizarea presiunii sau a caldurii. Acest dispozitiv se dovedeste a fi foarte util pentru realizarea unor schimbari in gospodarie, dar si pentru cei care au meseria de sudori sau sunt preocupati de realizarea unor opere de arta ce implica acest proces.
Pentru a desfasura in cele mai bune conditii activitatea de sudura, este necesar sa beneficiati si de o serie de masuri de protectie. Astfel, pe langa aparatul de sudura si electrolizii folositi, aveti nevoie neaparata de masca de protectie, precum si de alte elemente destinate acestui scop.

In randurile ce urmeaza ne vom axa strict pe aparatele de sudura, pe procesele pe care le implica acestea, modul in care trebuie sa fie folosite, precum si care sunt criteriile pe care trebuie sa le aveti in vedere atunci cand va hotarati sa faceti o astfel de achizitie.

Aparatele de sudura si tot ce implica utilizarea acestora

Pentru ca lucrurile sa fie intelese cat mai clar, vom incepe cu momentul achizitionarii dispozitivului. Astfel, este bine sa cunosti principalele aspecte dupa care trebuie sa te ghidezi cand cumperi un aparat de sudura, chiar daca esti deja meserias in domeniu si stii cum se repara lucrurile din gospodarie, sau daca ai o pasiune pentru arta realizata prin acest proces.
Pentru a alege cel mai bun aparat trebuie sa ai in vedere metoda de sudura utilizata. Astfel, dupa cum se subintelege, acestea folosesc mai multe metode de functionare, dupa un model. Exista sudura cu fir, cu flacara sau cu electrod. De asemenea, trebuie sa te decizi pentru un aparat cu invertor sau traditional. Cel mai bine este ca acesta sa fie ales in functie de activitatea pe care urmeaza sa o desfasori.
Un profesionist stie de la bun inceput ca va avea nevoie de un dispozitiv cu arc electric. Acesta trebuie sa includa electrodul incalzit si topit, necesar pentru a inchide circuitul electric (astfel, este realizata sudura).

Procedeele de sudura se pot clasifica in 5 tipuri: SEI, MIG/MAG, MIG/MAG Tandem, WIG/TIG si de sudare in punte.

  • SEI – aplicarea tensiunii unui electrod si conectarea materialului de dusat la sursa de tensiune.
  • MIG/MAG – lipirea se face cu ajutorul gazului protector (inert – utilizat pentru lipirea aluminiului, cuprului, magneziului; activ – otel).
  • MIG/MAG Tandem – combinarea celor doua tipuri de gaz in vederea sudarii sub flux, rezultand intr-o unealta tehnologica mai eficienta si productiva.
  • WIG/TIG – sudarea se face cu electrod nefuzabil in gaz inert (utilizat pentru sudarea cuprului, aluminiului, otelului, nichelului, diferite aliaje, dar si tatan, titan si zirconiu).
  • Sudarea in puncte – curentul trece prin electrozi si sudeaza materialele, utilizat si de invertoarele de sudura.

Care este materialul pe care doresti sa il sudezi?

In cazul in care este vorba despre otel, atunci poti opta pentru orice tip de aparat doresti. Aluminiul insa, necesita folosirea unuia ce functioneaza cu ajutorul curentului alternativ pentru a nu se deforma. In caz de cupru sau titan, ori alte materiale folosite rar, recomandat este un aparat de sudura cu un electrod.

Nivelul de profesionalism – criteriu de selectie a aparatului de sudura

Din acest punct de vedere ai de ales intre aparatele hobby, semi – profesionale si profesionale. Daca te incadrezi in categoria celor ce folosesc rar aparatul, atunci primul model este pentru tine. Limiteaza-te la un model simplu.
Cele semi-profesionale sunt dedicate persoanelor care deja au habar despre functionarea aparatelor. Despre cele profesionale nu mai are rost sa mentionam nimic deoarece in acest caz stii exact care model este cel mai potrivit pentru nevoile tale.
Intotdeauna trebuie pusa in prim plan siguranta proprie. De preferat ar fi alegerea unui model de aparat care sa ofere o serie de optiuni precum posibilitatea de a regla intensitatea curentului electric, adaptabilitate la metode de sudare distincte, protectie termostatica si altele de acest fel.

Ce trebuie sa stii despre producator?

Este bine sa ai informatii legate de marca aparatului de sudura. Cel mai bine este sa soliciti sfatul unui specialist pentu a face cea mai buna alegere, la un pret cat mai rentabil.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *