Totul despre distribuitoare

tehnovest.ro

Nu toti sunt familiarizati cu acest domeniu al automatizarilor si uneori, cateva cunostinte generale in ceea ce le priveste sunt necesare pentru a putea intrebuinta cu succes diversele aplicatii care ne inconjoara. In cadrul acestui articol va vom vorbi despre distribuitoare, ce sunt acestea si la ce folosesc.

Distribuitoarele si rolul pe care il indeplinesc acestea

Pentru ca lucrurile sa fie cat mai clare de la inceput, vom incepe cu o definitie a acestui termen, urmand ca apoi sa va prezentam cateva dintre caracteristicile distribuitoarelor, precum si alte informatii ce v-ar putea interesa sau folosi la un moment dat.

Asadar, distribuitoarele sunt elementele pneumatice ce au fost create pentru a dirija energia pneumatica pe circuite specifice, desigur, in concordanta cu comenzile pe care le primesc. Toate distribuitoarele sunt alcatuite din doua parti de functionare: cea de distributie si cea de comanda.

Orice distribuitor este compus din partea fixa, care constituie corpul distribuitorului, si partea mobila, reprezentand organul de distributie.

Care este simbolizarea distribuitoarelor?

Fiecare distribuitor in parte are un simbol, reprezentat de un dreptunghi care este impartit intr-un anumit numar de casute. Acestea sunt, de fiecare data, egale cu numarul pozitiilor pe care distribuitorul poate sa comute. De asemenea, cei care nu cunosc prea mult despre acestea, trebuie sa stie ca in cadrul fiecarei casute sunt reprezentate si schemele de conectare corespunzatoare respectivului distribuitor.

In ceea ce priveste distribuitoarele pneumatice, acestea controleaza atat comutarea cat si directia de curgere din sistemele pneumatice. Rolul pe care acestea trebuie sa il indeplineasca nu se limiteaza numai la asigurarea faptului ca aerul comprimat va ajunge in camera activa a motorului pneumatic. De asemenea, distribuitorul este cel care trebuie sa evacueze aerul din camera inactiva in atmosfera. De obicei intalnim doua modele principale de astfel de piese de automatizari: 3/2 si 5/2.automatizate

Care este constructia si functionarea sistemelor de distributie?

Atat sistemele de actionare hidraulica, cat si cele de actionare pneumatica, au nevoie de anumite dispozitive pentru a regla debitul si pentru a controla directia in care fluidul de la pompa sau de la hidrofor va curge, in cazul diverselor dispozitive de executie.

Cu toate ca exista unele diferente destul de semnificative in situatiile practice dintre dispozitivele hidraulice si cele pneumatice, diferente datorate diversitatii de presiuni ale functionarii, dar si tipurilor de etansari pentru lichid sau gaz, se intalneste similaritudine in principiile de functionare ale ambelor.

Distribuitoarele sunt acele elemente (pneumatice sau hidraulice) care pot sa indeplineasca mai multe functii:

– functie de distribuire (consta in realizarea diverselor conexiuni de ordin hiraulic intre racorduri);

– functie de reglare (prin aceasta are loc reglarea debitului pe circuitele care se realizeaza intre racorduri).

In cazul elementelor din prima categorie, cele care indeplinesc numai functia de distributie, acestea mai sunt cunoscute sub denumirea de distribuitoare directionale. Rolul acestora este de a introduce pierderile de presiune minime intre racorduri in ideea de a evita ca randamentul de transmisii a caror parte sunt sa fie afectat in vreun fel.

Distribuitoarele de reglare sunt acele elemente care indeplinesc functia de reglare. In ceea ce priveste teoria sistemelor, acestea sunt si amplificatoare mecanohidraulice.

In ceea ce priveste caracteristicile distribuitoarelor directionale, acestea pot sa asigure mai multe necesaruri, depinzand de solutia constructiva care se adopta. Printre acestea se remarca: pornirea si oprirea, reuniunea si diviziunea fluxului de lichid sau alegerea caii de curgere. De obicei, acestea se construiesc fie dupa principiul sertarasului, fie dupa cel al supapei.

Distribuitoarele de tip supapa sunt de mai multe feluri: cu scaune conice, cu bile sau cu supape propriu-zise. Celelalte, cu sertarase, sunt, la randul lor, de mai multe tipuri: rotitoare, plunjere (de tip piston) sau plane. Distribuitoarele piston se regasesc in cel mai mare numar, pentru ca ofera posibilitatea de a comanda debitele si presiunile mari, insa numai cu gabaritul redus.

Unul dintre cele mai simple distribuitoare care se gasesc pe piata este cel care are incluse doua pozitii, dar si doua racorduri. De fapt, acestea sunt drosele, ce sunt intrebuintate pentru a intrerupe circuitele hidraulice sau in calitate de element pentru reglarea debitelor.

Exista si distribuitoare cu trei cai. Acestea sunt folosite atunci cand se doreste comanda unor motoare hidraulice unidirectionale si cu simplu efect. In ceea ce priveste revenirea acestora, aceasta se face fie gravitational, fie sub actiunea fortelor elastice. Mai mult decat atat, distribuitoarele de acest tip pot sa comande si motoarele hidraulice de tip linear, ce au dublu efect si sunt diferentiale. In cazul acestora, pistoanele au ariile utile dispuse inegal.

Tipuri de comanda a distribuitoarelor

Comanda acestora poate fi de mai multe feluri, in functie de intrebuintare: mecanica, electromecanica, manuala, pneumatica, electropneumatica, hidraulica, electrohidraulica, dar si combinata.

De asemenea, comenzile mai pot fi si retinute sau neretinute. In cazul primelor, este vorba despre legaturile care sunt generate de catre o comanda si se mentin chiar si dupa ce aceasta dispare. In ceea ce priveste comanda neretinuta, efectul acesteia dureaza numai atat cat este aplicata.

Pentru ca obturatorul sa revina intr-o pozitie neutra, este nevoie de un resort montat pe una dintre casete, care sa actioneze, sau de doua resorturi simetrice. Cand vorbim despre debite mici, se poate realiza o comanda directa (de orice fel: mecaniza, electromagnetica, manuala). In celalalt caz, in care sunt implicate debite mari, este utilizata o comanda indirecta, iar distribuitoarele au doua sau trei etaje.

Bineinteles, toate cele prezentate mai sus reprezinta doar o serie de informatii de ordin general cu privire la distribuitoare si clasificarea acestora. Daca doriti sa aflati mai multe despre acestea, exista nenumarate surse si documente care vorbesc despre distribuitoare si in care veti descoperi mai multe detalii ce v-ar putea fi de folos.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *