Avantajele aduse de procesul de automatizare in fabrici

automatizare

In prezent, procesul de automatizare la locul de munca se face cu o viteza uimitoare. Sunt asa de multe lucruri care se schimba si evolueaza, incat, uneori, nu ne inchipuim unde va duce tot acest proces. Cei mai pozitivi aplauda aceasta tendinta existenta cu precadere in industrie. Considera ca muncile grele si repetitive nu se vor mai adresa oamenilor.

In schimb, cei mai negativisti vad acest lucru ca pe inceputul unei crize fara precedent in istorie, care va afecta modul in care privim societatea si modul in care ne raportam la ea. In scenariile prezentate de acestia, robotii preiau toate sarcinile oamenilor. Majoritatea populatiei ajunge sa ramana fara un loc de munca si fara posibilitatea unui viitor. Acesta scenariu apocaliptic pare foarte real pentru acestia.

Noi ne pastram pe linia de mijloc si credem cu tarie ca aceste tipuri de procese vor aduce numai beneficii. Acestea se refera inclusiv la angajati, care nu isi vor mai irosi timpul cu tot felul de operatiuni sacaitoare, care sa le consume nervii.

Mai jos am facut o lista cu cateva dintre motivele pentru care noi credem ca marirea gradului de automatizare va aduce numai beneficii.

  1. Siguranta si protectia angajatilor

O mare parte din slujbele care se gasesc in industrie pot aduce o multitudine de riscuri pentru angajati, putand chiar sa le puna in pericol si viata, bineinteles, in cele mai rele cazuri. Cu totii am auzit cel putin o data vorbindu-se despre accidente la locul de munca. Cu siguranta avem si  cunostinte care au suferit de pe urma lor.

Robotii in acest caz vor schimba in bine viata multor oameni, care nu se vor mai expune pericolelor si nu vor mai sta cu stres din aceasta cauza. Cel mult vor avea grija sa monitorizeze operatiunile efectuate de acestia.

  1. Produse de o mai buna calitate

Aici nu mai este nevoie sa se dea prea multe detalii. Deja stim ca noi, oamenii, suntem expusi factorilor de eroare, din diverse cauze. Ne este somn, nu ne simtim bine, am stat deja prea multe ore la lucru si lista poate continua.

  1. Joburi mai bine platite

Odata cu aparitia automatizarii, in locurile in care se cere forta de munca umana se va plati mai bine decat inainte de a se intampla acest lucru. Procesele nu vor mai fi la fel de repetitive, monotone si vor aduce mai multe satisfactii decat inainte. Noi consideram ca acest lucru este unul cat se poate de pozitiv. Multi oameni se duc cu  tristete la munca, stiind ca vor face acelasi lucru in continuu, fara nicio alta optiune.

  1. Nimic nu se pierde in automatizare

Robotii dispun de o precizie incredibila, care ajuta foarte mult in lucrul cu materia prima. Se foloseste cat se poate mai mult din aceasta. Astfel, foarte putina din materia prima va ajunge sa fie considerata deseu. In asa fel, usor usor se va reduce cantitatea de deseuri, oferind un mediu mai bun si mai curat pentru viitorii urmasi ai pamantului.

Acestea sunt doar cateva dintre avantajele pe care le ofera procesul de automatizare. Exista si o serie de neajunsuri, dar acestea, odata cu timpul, vor fi depasite. Din aceasta cauza, evolutia poate provoca de foarte multe ori frica.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *