Ce trebuie sa stii despre un manometru

manometru

Daca aveti curiozitatea de a cauta despre ce este si cum functioneaza un manometrul, va intalniti cu o lectie de fizica generala. Acest tip de instrument este folosit pentru masurarea presiunii.

Este folosit in cazul lichidelor sau gazelor.

Manometrele au un rol important in functionarea sistemelor hidraulice si pneumatice. In astfel de cazuri, masurarea presiunii este un aspect de importanta majora si constanta, ce asigura functionarea optima – in cazul unor scurgeri sau cand unul din elementele ce compun un sistem hidraulic sau pneumatic are o problema sunt necesar de depistat situatiile ce pot crea un dezastru.

Manometru – ce masoara si cum functioneaza

Manometrele masoara presiunea gazului in raport cu presiunea atmosferica. O coloana de mercur sau ulei, ce este deschisa la capat, expusa la presiunea ce trebuie masurata este mai intai de toate calibrata. Marcarile ce indica inaltimea corespund cu presiunea cunoscuta.

Daca presiunea din atmosfera este mai mare decat cea de la partea cu fluidul, presiunea aerului va impinge coloana de vapori. In schimb, daca presiunea de vapori opusa este mai mare decat cea atmosferica, coloana va fi impinsa spre partea deschisa, spre aer.

Cum se citeste un manometru si alte informatii pe care sa le stii despre acest produs

Exista doua mari categorii de manometre:

  • Cu masurare directa.

Acestea masoara presiunea directa de suprafata.

  • Cu masurare indirecta.

Se bazeaza deci pe unele efecte secundare asupra carora se exercita presiune.

Pentru presiuni mici manometrele folosite sunt cele folosind apa, alcool sau mercur. Acestea vor masura presiunea la o atmosfera, fiind foarte precise.

Pentru presiuni normale cele mai comune tipuri de manometre sunt cele cu ac. Acestea sunt construite cu burduf flexibil, cu tub arc-formic sau membrana flexibila. Acestea se vor adapta mai bine la presiuni normale si sunt frecvent folosite in industrie.

Nu in cele din urma, pentru presiuni mari sunt folosite manometre cu rezistenta electrica si presiunea este masurata cu un fir subtire de manganina.

In functie de unde vor fi folosite, manometrele sunt alese pentru a fi precise si rezistente. Spre exemplu, pentru situatiile in care exista multe si frecvente variatii de presiune, manometrele indicate sunt cele cu cristal piezoelectric.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *