Ce trebuie sa stii despre electrovalva si sistemele de irigatii

www.tehnovest.ro

In cazul in care te-ai saturat sa te ocupi de udarea gradinii in sistem clasic, manual, poate iti surade ideea de a concepe un sistem de irigatii care sa te scuteasca de acest efort. Iti propunem prezentul articol pentru a te lamuri cu privire la cateva aspecte la care trebuie sa fii atent.

Nu este vorba doar despre a alege o electrovalva apa potrivita, alaturi de conducte, racorduri, fitinguri si alte elemente componente – in fapt trebuie sa ai atat o privire de ansamblu asupra a ceea ce ai nevoie, cat si o atentie specifica acordata unor elemente aparent neimportante. Iata despre ce este vorba.

Cum alegi sistemul de irigatii potrivit pentru tine

Atunci cand te vezi pus in fata unei asemenea decizii, trebuie sa ai raspuns la urmatoarele intrebari:

 • In ce scop vei folosi sistemul de irigatii?

Poate fi vorba despre o mica gradina, irigarea unor plante specifice pe care le cresti intr-o sera sau o simpla udare periodica a gazonului – in functie de scop vei alege si dimensionarea sistemului de irigatii, debitul pe care ti-l va putea furniza, etc.

 • Care este suprafata ce necesita irigare?

Aria ce va necesita irigare are o influenta asupra costului final al sistemului, intrucat o suprafata mare va necesita mai multi metri liniari de tubulatura si conducte, aspersoare, electrovalve apa, picuratoare, etc.

 • Ce tip de planta va necesita irigare?

Lucrurile stau si aici diferit: daca este vorba despre udarea gazonului, un sistem cu aspersoare dispuse pe intreaga suprafata, in asa fel incat sa fie acoperita in totalitate este o optiune recomandata. In cazul in care este vorba insa de culturi de plante sau arbusti ornamentali, poate fi mai avantajoasa optiunea sistemelor de irigare prin picurare.

 • Care este distanta intre suprafata de irigat si sursa de apa?

Cu siguranta nimeni nu isi doreste un sistem de irigatii caracterizat de ineficienta sau care consuma mult prea multe resurse. Distanta intre suprafata de irigat si sursa de apa trebuie astfel avuta in vedere, pentru a estima corect necesarul de putere al pompei care va furniza sistemului apa.

 • Pretul platit

Acest aspect este de asemenea important, intrucat sistemele de irigatii ceva mai complexe ajung uneori la preturi destul de piperate. Analiza atenta a aspectelor anterior mentionate va determina si pretul final al intregului sistem.

Odata stabilite aceste detalii, urmeaza optarea pentru un sistem de irigatii cu aspersoare sau cu picurator, in functie de necesar. In primul caz va fi nevoie de un sistem ceva mai complex, care va include componente mai numeroase decat in situatia sistemelor de irigare cu picurator. Este vorba despre elemente precum:

 • sursa de energie electrica, cabluri electrice si conectori
 • sistem de automatizare
 • furtun pentru apa
 • electrovalva apa (pot fi si mai multe, in functie de suprafata de irigat)
 • aspersoare
 • racorduri, cuple si fitinguri, etc.

Pentru aceste sisteme de irigatii cu aspersoare dispunem la Tehnovest de solutii multiple, in asa fel incat cei interesati isi vor putea concepe sistemul alegand componentele potrivite. Consultantii nostri va stau la dispozitie in cazul in care alegerea va pune in dificultate.

Odata ce lipsa apei este cauza principala a daunelor ce pot surveni asupra plantelor, este absolut necesara alegerea unui sistem de irigatii potrivit. Un alt mod prin care plantele pot avea de suferit este reprezentat de faptul ca udarea cu furtunul poate insemna prea multa apa, ceea ce se poate traduce prin aparitia fenomenului de putrezire a radacinilor. Prin urmare, identificarea sistemului de irigatii potrivit, dar si a componentelor acestuia care sa asigure randament si eficienta la nivel optim reprezinta o necesitate. Verificati catalogul nostru online pentru o gama diversificata de produse.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *