Cum alegi un cric hidraulic potrivit

cric auto

In zilele noastre optiunile pe care le avem sunt atat de diverse incat chiar si alegerea unui banal cric auto poate deveni o reala provocare. Pentru ca investitia intr-un cric hidraulic sa nu fie doar o risipa de bani, am conceput un ghid care va va ajuta in acest sens.

Cricul auto hidraulic se dovedeste foarte util, intrucat permite ridicarea usoara si rapida a oricarui autovehicul pentru a putea efectua diverse operatiuni de reparatie si intretinere. Comparativ cu cricurile mecanice, cele hidraulice ofera un plus de eficienta si performante sporite.

Ce tip de cric hidraulic auto sa aleg?

Cricurile auto hidraulice pot fi de tip crocodil sau tip butelie. Fiecare model vine cu avantajele si specificatiile sale, mentionate in randurile urmatoare.

Un cric auto tip crocodil se prezinta de regula sub forma unui carucior cu roti, de joasa inaltime tocmai pentru a putea fi plasat cu usurinta sub autovehicul. Se preteaza ca utilizare atat in cazul proprietarilor individuali, cat si atunci cand vine vorba de service-uri auto si vulcanizari.

Cricurile auto tip butelie au o forma cilindrica si au de regula capacitati mai mari de ridicare. Alegerea unui asemenea cric trebuie sa tina cont in principal de dimensiunile sale, care trebuie sa fie suficient de mici pentru ca dispozitivul sa poata fi plasat cu usurinta sub vehicul.

Ce parametri conteaza cand alegi cricul hidraulic auto?

In primul rand te va interesa capacitatea de ridicare. Aceasta va trebui sa fie cu aproximativ 20% mai mare decat greutatea vehiculului ce trebuie ridicat, pentru siguranta deplina.

Capacitatea de ridicare a unui cric hidraulic este de regula cuprinsa intre 2 si 15 tone. Iata si care sunt recomandarile de utilizare ale acestora:

  • cric hidraulic cu capacitate de ridicare de 2 tone – potrivit pentru automobile mici;
  • cric hidraulic cu capacitate de ridicare de 3 tone – util pentru autovehicule de dimensiuni medii (break-uri, crossover-uri)
  • cric hidraulic cu capacitate de ridicare de 5 tone – potrivit pentru pick-up-uri, microbuze sau SUV-uri;
  • cric hidraulic cu capacitate de ridicare intre 6 si 15 tone – util pentru ridicarea autobuzelor, autocamioanelor si altor vehicule mai mari (capacitatea se alege in functie de greutatea vehiculului, pentru ca operarea cricului sa se realizeze in deplina siguranta).

Inaltimea de ridicare este de asemenea importanta. In functie de nevoi, se va alege si modelul de cric potrivit. Astfel, daca este vorba despre ridicarea unor vehicule la inaltime mai mare va trebui ales un cric hidraulic care sa ofere un interval de ridicare cat mai generos. In cazul in care cricul este folosit doar pentru reparatii si interventii usoare, intervalul de ridicare nu trebuie sa fie neaparat foarte mare.

Viteza de ridicare conteaza de asemenea atunci cand se alege un cric hidraulic. In special in service-uri si vulcanizari este nevoie de dispozitive care sa actioneze cat mai rapid, prin urmare intr-un astfel de caz pot fi alese cricuri hidraulice cu sistem de ridicare rapid, ce pot atinge inaltimea maxima prin doar 3-6 actionari ale manetei de pompare. Pentru utilizatori individuali sunt potrivite insa si cricurile care ating inaltimea maxima de ridicare dupa aproximativ 10 actionari ale pompei.

Materialul din care este realizat cricul hidraulic este la randul sau important. Acesta va dicta mobilitatea si durabilitatea dispozitivului. In cazul in care cricul este utilizat in mod frecvent (cazul unui service auto spre exemplu), este indicat sa se aleaga un model fabricat din otel, care prezinta rezistenta si stabilitate in plus fata de modelele din aluminiu. Daca este insa vorba despre un cric folosit ocazional si care se poate transporta usor, poate fi ales si un model fabricat din aluminiu, intrucat greutatea redusa permite transportul mai facil al acestuia.

Tinand cont de toate aceste aspecte, orice persoana interesata poate sa faca o achizitie inspirata, potrivita propriilor nevoi. Un cric hidraulic isi dovedeste utilitatea in numeroase situatii – pentru numeroase alte produse din sectiunea hidraulica, verificati si catalogul tehnovest.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *