Cum intretii corect un compresor de aer – 11 sfaturi practice

compresor de aer

Ai cumparat un compresor de aer pentru un scop precis. Vrei sa iti verifici singur presiunea in anvelope la propriul autoturism, vrei sa vopsesti suprafete diverse sau sa activezi diverse scule pneumatice. Pentru toate aceste scopuri compresorul de aer este foarte util.

Totusi, multi ignora sau acorda prea putina atentie intretinerii. Chiar daca nu necesita intretinere zilnica, un compresor de aer trebuie verificat periodic, deoarece altfel investitia initiala va fi amplificata de cheltuielile cu eventualele defectiuni.

In cativa pasi simpli, poti sa te asiguri ca totul functioneaza perfect la compresorul tau, de la motor pana la rezervor, cuple, valve, furtunuri, regulatoare de presiune pentru aer si toate celelalte accesorii aferente. Acesti pasi ii vom detalia in continuare.

 1. Citeste cu atentie manualul de instructiuni ale acelui compresor de aer

compresorAcest sfat mai mult decat evident este ignorat de marea majoritate. Manualele de instructiuni nu trebuie sa devina acele hartii peste care te uiti doar atunci cand compresorul s-a defectat. Nimic nu strica mai repede un compresor de aer decat un utilizator care nu a luat la cunostinta instructiunile de utilizare.
In manualul de instructiuni vei gasi explicatii complete despre cum functioneaza compresorul, detalii despre intretinere si mentenanta, despre cum poti sa ii prelungesti durata de viata, despre garantie si nu numai. Nimic nu poate fi mai explicit decat manualul de instructiuni, cand vine vorba despre astfel de detalii.

 1. Elimina umezeala si condensul din rezervor

Trecem direct la un sfat tehnic ce poate prelungi durata de viata a compresorului de aer. Rezervorul compresorului colecteaza umiditate din aerul absorbit pentru a fi comprimat, in special daca si mediul in care actioneaza compresorul este unul caracterizat de un nivel de umiditate ridicat.

Compresoarele de aer au, de obicei, o valva cu ajutorul careia umiditatea acumulata in rezervor poate fi eliminata. Inainte de a actiona respectivul robinet, asigura-te ca ai citit manualul de instructiuni. De asemenea va trebui sa te asiguri ca ai eliberat de presiune rezervorul, inainte de o astfel de operatiune.

 1. Curata toate caile de admisie

Daca vei forta compresorul sa lucreze in situatia in care gurile de admisie sunt blocate sau infundate, vei pierde foarte mult la nivel de putere de compresie. Nu vei mai obtine presiunea dorita si compresorul va ajunge sa consume energie inutil.

Mediul in care vei folosi compresorul are din nou o influenta. Cu cat exista mai mult praf si impuritati in aerul ce urmeaza a fi comprimat, cu atat va trebui sa acorzi o atentie suplimentara gurilor de admisie si curatarii lor.

Cum iti poti da seama daca este nevoie de o curatare a cailor de admisie? Compresoarele au in componenta regulatoare de presiune pentru aer care indica nivelul acesteia. Daca timpul in care compresorul acumuleaza in rezervor aer comprimat la o anumita presiune creste gradual, poate ca ar fi timpul sa verifici galeriile de admisie.

 1. Asigura-te ca totul este fixat corespunzator

Indiferent daca vorbim despre un compresor fix sau despre unul portabil, motorul ce il actioneaza produce vibratii. Acestea pot slabi in timp suruburile de fixare, cuplele, piulitele si toate elementele mobile ale compresorului.

Periodic, va trebui sa verifici toate aceste elemente, pentru ca siguranta in utilizarea compresorului sa nu fie afectata de trepidatii.

 1. Verifica periodic si furtunurile

furtunFurtunurile pentru un compresor sunt similare cu venele corpului uman – fara ele intregul echipament devine nefunctional. Chiar daca rezervorul a acumulat aerul comprimat la presiunea dorita, indicata de manometrele regulatoarelor de presiune, daca nu exista posibilitatea de a transfera acel aer comprimat catre scule pneumatice sau catre alte echipamente, compresorul este efectiv inutil.

Uzura isi pune amprenta asupra furtunurilor: le subtiaza, le crapa, le corodeaza. Va trebui sa te asiguri de fiecare data ca furtunurile se afla in stare perfecta, de la cuplele si adaptoarele de pe capete si pe intreaga lungime a acestora.

 1. Testeaza sistemul de oprire automata

Unele compresoare sunt disponibile cu un astfel de sistem inclus. In anumite conditii, functionarea compresorului este oprita automat. Motorul poate avea un sistem de protectie in cazul in care exista fluctuatii de tensiune, in cazul compresoarelor alimentate electric. Acelasi motor are si un sistem de racire, iar in cazul in care devine nefunctional, apare aceeasi oprire automata. Poate fi vorba de asemenea despre compresoare alimentate cu combustibil – si in acest caz exista blocarea automata, daca sunt depasiti anumiti parametri.

Oricare dintre aceste elemente trebuie testate, trebuie verificata functionalitatea lor perfecta, pentru siguranta deplina in utilizare.

 1. Verifica si schimba periodic filtrele de aer

Manualul de instructiuni de la punctul 1 iti va fi foarte util in acest caz. Periodicitatea schimbarii filtrelor este specificata si este indicat de asemenea modul de verificare al acestora.

Datorita impuritatilor din aer, filtrele se infunda si aspiratia aerului in rezervorul compresorului devine mult mai costisitoare din punct de vedere energetic. Pentru a pastra eficienta compresorului, verificarea filtrelor poate fi facuta lunar, iar schimbarea filtrelor semestrial, desi exista cazuri in care inlocuirea filtrelor se impune mult mai des.

 1. Curata rezervorul de combustibil al compresorului

Daca ai un compresor cu motor ce foloseste combustibil, va trebui sa faci macar o verificare anuala a rezervorului acestuia. In timp, in rezervorul de combustibil se acumuleaza impuritati si reziduuri ce trebuie inlaturate. Filtrul opreste marea majoritate a acestora, insa trebuie schimbat periodic, pentru a scapa impuritati si a asigura o functionare optima a compresorului.

 1. Verifica si schimba uleiul compresorului

Daca folosesti un compresor pe combustibil care utilizeaza si ulei, va trebui sa verifici la fiecare utilizare nivelul si presiunea acestuia. La fiecare 500-1000 ore de utilizare sau dupa o anumita perioada de timp va trebui sa inlocuiesti si uleiul – astfel de informatii le vei gasi de asemenea in manualul de instructiuni.

 1. Schimba elementele de separare

La compresoarele de aer uleiul este folosit pentru lubrifiere si este pulverizat in interiorul rezervorului odata cu aerul. Amestecul trece apoi printr-un filtru, printr-un separator aer-ulei, pentru ca aerul comprimat sa fie purificat. Acel filtru, acel element de separare va trebui sa il schimbi dupa 500-1000 ore de utilizare, sau dupa cum este inscris in manualul de instructiuni.

 1. Verifica sistemul de racire 

Pentru o buna functionare, motorul compresorului are nevoie in mod constant de racire si ventilatie. Radiatoarele si ventilatoarele care duc la indeplinire aceasta misiune trebuie de asemenea verificate periodic. In caz contrar, surplusul de temperatura va afecta motorul si va reduce durata de viata a echipamentului.

Odata ce compresorul de aer este utilizat frecvent, intretinerea poate fi impartita si pe intervale de timp. Astfel recomandam:

 • Intretinere zilnica – aerisirea compresorului si eliminarea umezelii sunt obiective de bifat in acest caz. Inainte de a debloca valvele pentru scurgerea umiditatii din rezervor, asigura-te ca ai scos toata presiunea din acesta.
 • Intretinere saptamanala – la aceasta operatiune va trebui sa cureti galeriile de admisie a aerului si sa elimini orice elemente care le-ar putea infunda. In cazul in care compresorul pe care il detii are un filtru de aer, acesta va trebui curatat saptamanal si inlocuit ori de cate ori este necesar.
 • Intretinere lunara – la acest nivel va trebui sa verifici cap-coada intregul echipament. Elibereaza presiunea din rezervor si las-o sa se acumuleze din nou, pentru a observa daca tot acest proces se desfasoara fara nici o scurgere sau scapare. De asemenea vei verifica furtunurile si toate cablurile electrice, pentru ca nu vrei sa risti sa folosesti un compresor care are defecte la nivelul acestora.
 • Intretinere semestriala – in acest caz vei verifica toate elementele de sustinere si prindere ale compresorului. Mai exact, vei testa toate cuplele si racordurile, vei strange suruburile si piulitele slabite in urma vibratiilor si trepidatiilor motorului.
 • Daca folosesti un compresor de aer portabil, alimentat cu combustibil, va trebui sa faci verificari suplimentare. Acest aspect tine de nivelul uleiului la motor si de schimbarea sa, dupa recomandarea producatorului. Va trebui sa cureti si filtrul de aer al motorului, cel putin o data pe saptamana.

Indiferent daca folosesti compresorul pentru operatiuni de vopsire, gaurire sau slefuire a suprafetelor cu ajutorul diverselor scule pneumatice conectate, vei tine cont tot timpul de ceea ce indica regulatorul de presiune pentru aer. Chiar si in cartea tehnica sau in manualul de instructiuni vei gasi subliniata importanta acestui element pentru siguranta in operare, alaturi de parametrii optimi de functionare.

Prevenirea eventualelor defectiuni este mult mai putin costisitoare decat o reparatie. Acest fapt este confirmat de mesteri si specialisti in diverse domenii, in special pentru cazul uneltelor pneumatice actionate de compresoare de aer. Odata ce compresorul de aer este intretinut corect si sunt verificate periodic toate elementele componente, de la regulatoare de presiune pentru aer pana la furtunuri, cuple, suruburi si elemente de fixare a rezervorului, functionalitatea si productivitatea devin elemente garantate.

In plus, un compresor de aer intretinut corespunzator are si o durata de viata extinsa, drept pentru care importanta pasilor zilnici, saptamanali, lunari sau bianuali constand in verificari stricte nu poate fi subliniata indeajuns. Urmand cele 11 sfaturi enumerate mai sus si tinand cont si de recomandarile oferite in manualele de instructiuni, compresorul de care te servesti zilnic va functiona in parametri ideali pentru o perioada indelungata, fara reparatii majore.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *