Ce este aerul comprimat si cum trebuie sa arate o retea de aer pentru a fi considerata eficienta?

retea de aer

In domeniul industrial si nu numai- in cel medical, in transporturi, servicii etc.- aerul comprimat reprezinta o modalitate eficienta de transportare a energiei. Asadar, aerul comprimat reprezinta o sursa auxiliara de energie, fiind utilizat in mai multe activitati ce tin de sfera industriala, constructii etc.

Astfel, domeniile de interes privind utilizarea retelelor de aer sunt destul de numeroase, aerul comprimat fiind folosit ca si sursa de energie in diverse activitati:

– industrial: in fabrici, ateliere, in domeniul chimic, constructii de masini, de prelucrare a mobilei, in sectorul textilelor etc.

– in sanatate: laboratoare, clinici, spitale, sali de operatie;

– in sectorul edilitar: in statii de tratare si curatare a apelor;

– in servicii: vulcanizari, service-uri auto, garaje etc.

Ce presupune tehnologia aerului comprimat?

In termeni simpli, aerul comprimat reprezinta un gaz sau o combinate de mai multe gaze ce este supus unei presiuni mai ridicate comparativ cu cea normala, a aerului din mediul obisnuit. De altfel, fata de alte surse de energie, specialistii din domeniu sustin ca aerul comprimat reprezinta o sursa de energie ieftina, curata si regenerabila.

De asemenea, utilizarea retelelor si a instalatiilor de aer comprimat contribuie la reducerea cheltuielilor datorate consumului de energie. Astfel, analistii sustin ca aceste cheltuieli pot fi reduse si cu pana la 30%.

De fapt, aerul comprimat este considerat a fi ce-a de-a patra cea mai folosita sursa de energie din domeniul industrial, dupa electricitate, gaze naturale si apa. Avand in vedere ca domeniul de utilizare al retelelor de aer este atat de mare, este important sa cunoastem care sunt avantajele utilizarii aerului comprimat in procesele de productie:

 • intretinere usoara a instalatiilor pneumatice;
 • aerul comprimat este usor de produs si de transportat prin retelele de aer;
 • disponibilitate in cantitati fara limita;
 • este nepoluant, nu este inflamabil, este lipsit de toxicitate si nici nu condenseaza;
 • poate fi stocat in cantitati semnificative;
 • si, in cele din urma, utilizarea aerului comprimat presupune un grad redus de pericole de accidentare.

Asadar, pentru ca totul sa functioneze in parametri normali, utilizatorul trebuie sa se asigure ca reteaua de aer prezinta o rezistenta structurala adecvata sarcinilor la care este si va fi supusa. In plus, se considera ca o retea de aer comprimat este functionabila in cazul in care aceasta asigura debitul de aer necesar, dar si presiunea ideala pentru a oferi un rezultat maxim.

Atunci cand se alege o retea de aer, utilizatorul trebuie sa ia in calcul urmatoarele aspecte:

 • sistemul de conducte pentru care se opteaza trebuie sa furnizeze o calitate optima a aerului la punctul de utilizare;
 • sa intretina sistemul de aer, astfel incat si celelalte echipamente ce depind de reteaua de aer sa fie protejate;
 • sa fie rezistenta in fata scurgerilor.

Cum se face distributia aerului comprimat?

Fiecare element dintr-o retea de conducte de aer comprimat poate fi supus unor pierderi de presiune, astfel de pierderi datorandu-se sistemelor de distributie.

Pe scurt, exista trei tipuri de distributie a aerului comprimat de la sistemul compresor si pana in punctele de utilizare. Cu toate ca exista avantaje si dezavantaje ale acestor sisteme, specialistii din domeniu sustin ca numai un tip de distributie are mai multe rezultate pozitive.

Asadar, majoritatea problemelor incep sa isi faca aparitia undeva intre compresor si destinatia finala. Dar, pentru a intelege de unde apar problemele, utilizatorii trebuie sa stie care sunt aceste tipuri de retele de aer si cum functioneaza acestea:

 1. Retea simpla, conventionala (dead- end). Intr-o retea de tip dead- end, fluxul de aer este intens diminuat, astfel incat sa se mentina o presiune constanta in momentul utilizarii; echipamentul care foloseste cel mai mare flux de aer trebuie sa fie localizat in apropiere de compresor. Specialistii nu recomanda utilizarea acestei retele de aer.
 2. Retea complexa (cu tevi dispuse haotic, asemeni bratelor unei caracatite, cu ramificatii). O retea in care o noua teava sau o extensie nu se potriveste cu intreaga configuratia initiala, poarta numele de retea haotica, ramificata. De altfel, majoritatea retelelor de tip dead- end ajung sa fie retele complexe de-a lungul timpului. Cu toate acestea, nici aceasta forma de retea de aer nu este acceptata de specialisti, si asta datorita urmatoarelor aspecte:
 • tevile adaugate ulterior sunt realizate din materiale diferite fata de cele initiale;
 • aparitia tevilor cu diametre si dimensiuni diferite- ceea ce influenteaza presiunea si fluxul de aer.

Cu toate acestea, mai bine de 98% din utilizatori folosesc o retea de aer de tip dead- end. Cu timpul, de-a lungul anilor, reteaua de aer simpla s-a transformat intr-una complexa, care este evitata de majoritatea specialistilor din domeniu. Desi acest tip de retea este printre cele mai comune, specialistii sustin ca este cea mai proasta retea de aer care exista.

 1. Retea inchisa (cea recomandata). Insa, secretul realizarii unei distributii eficiente si fara niciun fel de problema este destul de simpla: scopul este acela de a obtine un echilibru intre fluxul de aer si presiunea acesteia, astfel incat sa functioneze ideal in orice conditii. Dar, cum poate fi obtinut acest echilibru? Cu ajutorul retelei inchise de aer.

Asadar, o retea inchisa permite fuxului de aer sa circule prin mai multe conducte la un moment dat. Asadar, echilibrul dintre presiune, fluxul de aer si stabilitatea acestuia este asigurat de utilizarea conductelor sau a tevilor ce au aceeasi dimensiune. De asemenea, acest tip de retea poate fi modificata mai usor comparativ cu celelalte doua, astfel ca cea mentionata din urma poate fi supusa, fara niciun fel de probleme, la diferite procese precum: reparatii, conexiuni, extinderi de tevi, intretinerea realizandu-se periodic.

Mai mult decat atat, acest tip de retea reprezinta solutia ideala pentru furnizarea aerului comprimat, fiind un sistem de distributie prin care se obtine un echilibru intre debit si presiunea necesara. Bineinteles, acest sistem de distributie a aerului este si foarte greu de instalat, insa orice efort suplimentar realizat vine si cu o serie de avantaje: astfel, aceasta retea reprezinta o sursa sigura si eficienta energetic de aer comprimat, iar un alt avantaj consta in faptul ca acesta poate fi inchis pe sectiuni, in functie de necesitatile utilizatorului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *