De stiut despre sculele si sistemele pneumatice

cheie pneumatica

Aerul comprimat are numeroase utilizari in diverse medii de productie. In multiple situatii se impune nevoia unui suflu puternic de aer, iar acest lucru se realizeaza prin comprimarea fluidului in stare gazoasa.

Uneltele, sculele si sistemele pneumatice de calitate au o durata de utilizare destul de indelungata si prezinta flexibilitate in utilizare, comparativ cu alte tipuri de scule si unelte. Exista o serie de lucruri ce trebuie cunoscute despre sistemele pneumatice, pe care le vom evidentia in randurile urmatoare.

Despre eficienta comprimarii aerului

Din punct de vedere energetic, trebuie inteles un lucru: instalatiile de aer comprimat nu se numara printre cele mai eficiente. Raportul este de doar 12% – pentru a obtine 12 unitati de energie mecanica pentru unealta pneumatica sunt necesare 100 unitati de energie electrica. Diferenta poate fi explicata prin pierderile energetice sub forma caldurii – aerul se incalzeste atunci cand este comprimat sau prin pierderile de pe instalatii, regulatoare de presiune si alte elemente componente.

De regula, pentru a creste eficienta energetica din acest punct de vedere, recomandarea este folosirea unui motor electric trifazat pentru sistem, un rezervor de comprimare a aerului de capacitate cat mai mare si o presiune cat mai redusa.

Avantaje ale uneltelor pneumatice

Unul dintre principalele avantaje ale sculelor si uneltelor pneumatice poate fi sesizat de oricine. Este vorba despre marimea si greutatea redusa a acestora.

Prin puterea aerului comprimat, o unealta electrica de dimensiuni mari poate avea puterea echivalata de o unealta pneumatica de dimensiuni notabil reduse, realizata din aluminiu (ceea ce inseamna si o greutate mult mai mica). Comparativ cu orice alte sisteme cu actionare mecanica sau electrica, uneltele actionate pneumatic sunt mult mai usoare.

Din punct de vedere al utilizarii, asemenea unelte prezinta de asemenea un avantaj: dispun de un singur furtun de alimentare, care are de asemenea o greutate redusa, prin comparatie cu alte unelte – spre exemplu cablurile electrice, acumulatorii si chiar si furtunele hidraulice.

Un alt avantaj pe care il prezinta sculele pneumatice este viteza de rotatie mare, in cazul celor cu aplicatii rotative. Se poate ajunge chiar la viteze de 20-30 de mii de rotatii in cazul sculelor pneumatice, ceea ce cu greu se poate obtine de la o scula cu actionare electrica sau hidraulica.

Ca alte aplicatii, sistemele pneumatice mai pot fi utilizate si pentru actionarea ciocanelor rotopercutoare. Acestea au o frecventa si o putere sporita, prin raportare la dimensiunile si greutatea redusa care le caracterizeaza. In plus, aerul comprimat in cazul acestora are si rol de fluid de racire, ceea ce prelungeste durata de viata a sculelor si previne supraincalzirea pieselor de contact.

Sfaturi pentru intretinerea instalatiilor ce utilizeaza aer comprimat

Unul dintre efectele secundare ale comprimarii aerului este formarea condensului. Acest lucru necesita o atentie sporita, intrucat condensul poate sa degradeze iremediabil instalatiile si sistemele bazate pe aer comprimat.

Compresorul este de asemenea afectat de condens. Picaturile de apa se depun initial in recipientul plin cu aer comprimat, ceea ce inseamna ca volumul de aer ce poate fi stocat scade. Acest lucru duce la scaderea eficientei sistemului, intrucat motorul va porni treptat tot mai des. In plus, apa acumulata in rezervor are o actiune coroziva asupra metalului din care este realizat recipientul aflat sub presiune, fapt ce poate duce la accidente grave. Din acest motiv, este necesara scurgerea instalatiilor dupa fiecare utilizare.

In ceea ce priveste eventualele pierderi de presiune de pe circuitul de aer, avem de asemenea cateva precizari. Cu cat gradul de complexitate al instalatiilor creste, cu cat exista mai multe racorduri, regulatoare de presiune, etc., cu atat cresc si sansele ca instalatiile respective sa inregistreze pierderi mai mari de aer.

De asemenea, cu cat presiunea din instalatie este mai mare, cu atat creste si probabilitatea de inregistrare a pierderilor de aer. Din acest motiv, este recomandat sa se pastreze in instalatie exact nivelul de presiune necesar.

Tineti cont de toate aceste aspecte atunci cand urmeaza sa cumparati o unealta cu actionare pneumatica si chiar si in timpul utilizarii acesteia. Pentru o gama variata de piese, accesorii si sisteme pneumatice, accesati sectiunea Pneumatica din cadrul catalogului online www.tehnovest.ro.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *