Distribuitoarele – functii si aplicatii

distribuitor

Amploarea pe care dezvoltarea diverselor automatizari a luat-o in ultimii ani este una remarcabila, dar totodata de inteles. Traim intr-o lume care evolueaza intr-un ritm accelerat, iar acestea constituie solutia cea mai potrivita pentru buna functionare a lucrurilor, pentru a tine pasul cu toate acestea. Referitor la distribuitoarele pneumatice, pe care le regasiti si in catalogul nostru online, va invitam sa descoperiti cateva informatii ce va pot ajuta sa luati o decizie corespunzatoare atunci cand aveti de facut o alegere in acest sens.

Distribuitoarele – tot ce trebuie sa stiti despre aceste piese

Aceste elemente pneumatice indeplinesc rolul de dirijare a energiei pneumatice pe circuite diverse, prestabilite, dupa comenzile pe care le primesc. Sunt alcatuite din doua parti cu caracter functionale: cea de distributie si cea de comanda. In componenta unui distribuitor intra corpul propriu zis al acestuia (reprezentat de partea fixa), respectiv organul care realizeaza distributia (partea mobila).

In ceea ce priveste simbolizarea distribuitoarelor – despre care trebuie sa stiti cand faceti o achizitie in aceasta privinta, recunoasteti elementul dupa dreptunghiul impartit intr-un numar egal intre casute si pozitiile pe care are capacitatea sa le comuteze. De asemenea, veti observa ca fiecare dintre aceste casute in parte dispune de o schema ce dicteaza conectarea corespunzatoare.

Care este rolul unui distribuitor in sistemul pneumatic?

Acestea piese componente sunt responsabile de controlarea comutarii si a directiei de curgere in cadrul unui astfel de sistem. Un distribuitor nu va asigura numai atingerea destinatiei de catre aerul comprimat in cadrul camerei active din alcatuirea motorului pneumatic. De asemenea, acesta trebuie sa realizeze evacuarea aerului din camera inactiva in atmosfera. Se gasesc acestea in principal in 2 modele consacrate – 3/2 si 5/2.

Fiecare tip de distribuitor are un mod de actionare specific. Spre exemplu, modelul 3/2 poate avea actionarea manuala cu buton si revenire cu arc. Aceasta linie se foloseste mai ales in vederea actionarii de cilindrilor de simpla actiune, cu un singur port, care se conecteaza la portul al doilea din distribuitor. In primul port este conectat aerul comprimat, iar ultimul este cel care permite evacuarea in atmosfera a aerului. Motivul pentru care poarta aceasta denumire este simplu – prezinta 3 porturi de conectare si vine cu 2 pozitii de functionare.

In schimb, distribuitoarele 5/2 sunt dedicate actionarii cilindrilor cu dubla actiune, care au in dotare 2 porturi, la randul lor conectate la portul 2 al distribuitorului, respectiv la al 4-lea. In cazul acestora, la portul 1 este conectat aerul comprimat – asemenea modelului anterior mentionat. Portul 3 si portul 5 este pentru evacuarea aerului. Deduceti singuri de ce poarta aceasta denumire.

Alte informatii despre distribuitoare

Referitor la elementele de actionare, acestea pot sa constea in cilindri pneumatici (sau hidraulici), motoare electrice, rezistente de incalzire, electromagneti. Pe scurt, rolul indeplinit de distribuitoare este identic cu cel al contactoarelor responsabile cu alimentarea motoarelor electrice.

Prin acestea se asigura:

-alegerea sensului in care circula un fluid.

– controlarea miscarii de rotatie a motoarelor pneumatice sau hidraulice, precum si a tijei corespunzatoare cilindrului pneumatic.

– executarea de functii logice – NU, SI, SAU.

– senzorii de pozitie in cursa cilindrului pneumatic.

– pornirea sau oprirea circulatiei fluidelor in elemente de blocare sau robinete.

Ce functii au distribuitoarele?

Printr-un distribuitor este determinata curgerea aerului acolo unde exista cai deschise, fie prin schimbarea, fie prin inchiderea conexiunilor din interior. Tot prin acesta este permisa modificarea directiei luata de fluidul de lucru, oricare ar fi presiunea specifica din circuit.

Daca ar fi sa facem o clasificare rapida a acestei componente, putem spune ca se impart dupa numarul de orificii pe care le prezinta, numarul pozitiilor de comutare si a celei neactionate, precum si dupa metoda de actionare.

Astfel, daca interesul prezentat este de a face o achizitie in acest sens, recomandarea noastra este sa va ghidati dupa clasificarea lor, pentru a beneficia de eficienta sporita si o functionare de durata indiferent de aplicatiile intrebuintate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *