Care sunt tipurile de furtune folosite in industrie si cum sa le alegi pe cele mai potrivite?

Furtunele au nenumarate aplicatii in procesele industriale. Pot fi folosite in industria grea, dar si in cea usoara. Sunt de asemenea esentiale pentru procesul de automatizare care are loc in interiorul fabricilor care doresc ca randamentul sa fie unul cat mai crescut. Tocmai de aceea exista modele foarte variate de furtune industriale, cu dimensiuni, materiale din care sunt fabricate si aplicatii cat mai diverse, in functie de sectorul caruia ii sunt dedicate. In toata aceasta multitudine de variante, alegerile devin tot mai grele, chiar si pentru profesionisti.

Pentru a ajuta clientii care inca nu se pot hotari de unde sa isi poata achizitiona cele necesare, pe site-ul nostru tehnovest.ro am creat un fisier pdf care contine toate modele de furtune care pot fi achizitionate de la noi. Aplicatiile in care se pot utiliza sunt diverse

  1. Furtune de aer

Furtune aer sunt folosite in aplicatiile pneumatice. Una dintre cele mai cunoscute aplicatii e sistemul de franare pentru camion.

Se gasesc grupate in functie de domeniul lor de aplicabilitate, dupa dimensiune, material, informatii dispuse in mai multe tabele.

Prin tabele se comunica diametrul exterior, cel interior, grosimea peretelui, raza de indoire, presiunea de lucru, precum si presiunea de spargere a fiecarui model in parte. Pentru ca procesul de automatizare sa se poata desfasura mai usor, multe dintre modelele de furtun se gasesc pe diverse culori. Sunt gandite in asa fel incat sa poata fi recunoscute mai usor, pe baza unui cod al culorilor.

In functie de complexitatea aplicatiilor pneumatice, unele dintre modele sunt rigide, ultra-flexibile si flexibile. Este important sa se stie cu exactitate presiunea de lucru la care se va lucra pentru ca sa nu apara situatii neplacute. De asemenea, e demna de luat in considerare si presiunea de spargere. Multe modele sunt transparente, rezistente la temperaturi scazute, dar si cu o rezistenta sporita in actiunea cu diversi factori chimici.

   2. Furtune de aspiratie refulare

Furtun aspiratie au tipuri de furtune vin cu o serie de aplicatii variate. Pot fi utilizate in sectorul industrial pentru procesele de prelucrare a lemnului, desprafuire, dar si drept componente in micile aspiratoare industriale. Diametrul interior, grosimea peretelui, greutatea, vacuumul, raza de indoire, lungimea si volumul pot varia in functie de model. Unele dintre furtune sunt create pentru aspiratie de granule, pulberi abrazive, dar si substante chimice. Acestea sunt folosite de obicei pentru conditii usoare de lucru, in care spatiul nu este redus si nici nu este neaparata nevoie ca furtunele sa fie extrem de flexibile.

In schimb, in cazul in care conditiile de lucru sunt extreme e necesara achizitionarea unor furtune in special destinate pentru asemenea aplicatii. Numai in asa fel microbii, spatiile inguste, aspiratia de substante extrem de abrazive (pietre, ciment, nisip, pietris) nu vor reprezenta o problema. In caz contrar, exista posibilitatea ca sistemul de aspiratie sa nu poata fi folosit la capacitatea sa optima, si in cel mai rau caz, sa se prduca incidente cu adevarat neplacute. Materialul are si o mare importanta, in cazul furtunelor cu aplicatii in conditii de lucru extreme, materialele folosite fiind poliuretanul, cu spirala de cupru.

 

E nevoie in primul si in primul rand sa se tina cont de materialul folosit. Trebuie sa fie cat mai rezistent, in special in cazul in care furtunele ar trebui sa fie concepute pentru temperaturi mari. Neaparat trebuie sa fie realizate din material ignifuge, precum fibra de sticla, spre exemplu. De asemenea, e nevoie sa se ia in considerare diametrul exterior, dar si interior. Greutatea, presiunea de lucru si punctul de spargere sunt de asemenea foarte importante, pentru ca in asa fel se pot preintampina tot felul de situatii neplacute.

In cazul celorlalte furtune, din industria alimentara, industria chimica, folosite in agricultura sau pentru transportul de aer, gaz, vapori este indicat sa se tina cont de aceste criterii de selectie. Acestea pot varia in functie de domeniul de aplicabilitate, dar nu prin multe caracteristici. Important e sa se stie ce anume se asteapta de la fiecare furtun in parte – criteriile de selectie vor fi mai usor intelese in acel caz.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *