La ce foloseste un stabilizator de tensiune iarna?

sculele pneumatice

In mod deosebit pe timp de iarna, reteaua de curent electric intampina diverse probleme de functionare. Proprietarii au parte destul de des de situatii in care apare o pana de curent, dar noteaza si faptul ca din cauza acestora li se pot defecta echipamentele electrice si aparatele electrocasnice.

De foarte multe ori, cand au loc intreruperi repetate de energie, acest lucru conduce la deteriorarea sau chiar stricarea definitiva a acestor echipamente, care sunt dependente de reteaua de curent electric, solutia pentru acestea fiind un stabilizator de tensiune.stabilizator

Ce este un stabilizator de tensiune?

Pentru cei care nu sunt familiarizati cu aceasta denumire, in continuare va prezentam cateva informatii cu privire la stabilizatorul de tensiune si la modul de functionare al acestuia. Asadar, un stabilizator de tensiune este un dispozitiv electric care mentine valori de tensiune electrica la un nivel relativ constant, pe un anumit element din circuit.

Acest stabilizator mai este cunoscut si sub alta denumire, si anume de regulator de tensiune. Cel mai ideal astfel de dispozitiv este circuitul care poate sa asigura o tensiune la iesire independenta de cea de intrare, de curentul de temperatura sau de sarcina. Cu toate ca nici un astfel de dispozitiv nu poate sa determine daca factorii determinanti au o influenta, insa poate contribui considerabil la reducerea dependentei de acesti factori la un nivel minim.

Atunci cand au loc diverse fluctuatii de tensiune, diversele dispozitive electrocasnice si electrice se pot strica, iar in acest caz, stabilizatorul de tensiune are rolul de a oferi protectie acestora. Cele mai multe obiecte din locuinta depind de curentul electric, fara de acesta neputand fi puse in functiune.

Indiferent ca ne gandim la un televizor, un calculator, la frigider sau la masina de spalat, este destul de clar ca atunci cand au loc intreruperi frecvente de curent acestea pot fi afectate, ceea ce ne afecteaza viata si buna desfasurare a lucrurilor. In cazul in care exista fluctuatii la nivelul tensiunii electrice, riscam sa pierdem o parte din obiectele pentru care am facut un efort financiar destul de mare pentru ca acestea nu vor putea sa functioneze la parametri normali, cea ce va duce la defectarea lor daca nu utilizam un stabilizator de tensiune.

Sfaturi eficiente pentru utilizarea unui stabilizator de tensiune

Este important sa stim ca puterea unui stabilizator de tensiune nu poate sa fie mai mica decat puterea totala de consum a echipamentelor electrice care sunt conectate la respectivul stabilizator de tensiune, pentru ca in acest fel este supusa riscului integritarea consumatorilor. Mai mult decat atat, trebuie sa stim faptul ca nu este deloc recomandata conectarea stabilizatorului de tensiune la acei consumatori care au o putere totala peste puterea maxima a acestuia, pentru ca astfel exista riscul de a-l defecta si de a-l suprasolicita.

De asemenea, trebuie sa acordam o atentie deosebita atunci cand potrivim puterea stabilizatorului cu cea a consumatorului. In situatia in care se exprima puterea stabilizatorului in VA, nu trebuie sa pierdem din vedere faptul ca puterea reala constituie un procent de 80% din cea aparenta. Stabilizatorul de tensiune de 1000 VA, de exemplu, are puterea reala aproximativa de 800 W.

Asadar, in mod normal, ar trebui sa beneficiem de specifiicatiile de folosire a dispozitivului, acestea fiind oferie de catre producatori dupa tipul de stabilizator furnizat. Este important sa tinem cont de toate aceste aspecte si sa avem grija ca stabilizatorul de tensiune pe care il utilizam sa corespunda cu obiectele desemnate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *