Manometru, disponibil in gama noastra de produse

Deși aparent se adresează doar specialiștilor, instalațiile sub presiune sunt prezente aproape peste tot în jurul nostru. Acestea utilizează manometre pentru indicarea presiunii, dispozitive fără de care orice instalație ar putea conduce la o funcționare defectuoasă și la accidente grave.

Un boiler pentru apă caldă, spre exemplu, va avea nevoie de un manometru pentru indicarea presiunii apei din interior. La fel, în cazul centralelor termice, spre exemplu, avem manometre pentru a vedea în permanență presiunea apei în instalație. Probabil că fiecare dintre noi am observat că, atunci când nu există presiune în instalația centralei termice, aceasta funcționează defectuos.

La fel se întâmplă cu toate dispozitivele ce lucrează sub presiune, indiferent că sunt de tip casnic sau pentru uz industrial. Tehnovest vine în întâmpinarea specialiștilor cu o gamă largă de instalații și manometre, iar în cele ce urmează, vom discuta despre manometru și despre rolul său în cadrul instalațiilor sub presiune.

Ce este un manometru

În linii mari, așa cum am arătat mai devreme, atunci când vorbim despre manometru, ne referim la un dispozitiv menit să indice presiunea unui gaz sau a unui lichid dintr-un recipient. Astfel, manometrul putem spune că este nelipsit acolo unde avem de-a face cu un sistem hidraulic sau pneumatic, indiferent că vorbim despre pompe de apă, cazane și boilere, ciocane și instalații pneumatice care utilizează furtunuri și aer sub presiune.

Existența manometrului în toate aceste instalații și dispozitive este esențială pentru o funcționare optimă, rolul său fiind acela de a beneficia de o presiune constantă, calibrată în funcție de necesitățile noastre. Cel mai banal tip de manometru, spre exemplu, este cel pe care-l vedem la stațiile de vulcanizare, unde mecanicul urmărește să avem o presiune constantă în fiecare din pneurile autovehiculelor.

Cum se citește un manometru

În ceea ce privește citirea manometrului, aici lucrurile sunt foarte simple. După cum am spus, manometrul citește presiunea, care se măsoară în bari.

Atunci când discutăm despre manometru ne referim la cele cu măsurare directă, care ne indică presiunea directă pe o anumită suprafață, precum și cu măsurare indirectă, care analizează efectele secundare rezultate din exercitarea presiunii. Din acest punct de vedere, cele mai comune manometre, concepute pentru presiune normală, sunt cele cu ac, de tip ceas.

Acestea sunt mai folosite în industrie, fiind construite pe bază de burduf flexibil, cu membrană flexibilă sau tub arc-formic. De asemenea, pentru presiuni mici, sub o atmosferă, avem manometre cu apă sau cu mercur. Nu în ultimul rând, avem manometre digitale, care ne indică direct pe display presiunea exercitată de o anumită instalație.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *