Cum alegi pistolul de vopsit cu aer comprimat

pistol

Uneori trebuie sa rezolvi lucrurile pe cont propriu. Poate ca trebuie sa zugravesti ori sa dai cu vopsea suprafete destul de extinse din locuinta sau din alte locatii si constructii. Nu poti sa apelezi de fiecare data la specialisti in domeniu, datorita costurilor ridicate – pe de o parte, dar si a posibilitatii de a realiza o astfel de lucrare pe cont propriu.

Apare insa o necesitate: cea de a avea instrumentele, sculele si uneltele potrivite pentru astfel de operatiuni. Dilema apare in momentul in care esti pus in situatia de a alege aparatul sau pistolul de vopsit ce te va ajuta sa duci la bun sfarsit misiunea propusa. Iti oferim in cele de urmeaza cateva recomandari utile, ce te vor indruma catre cea mai buna optiune.

Aparatul de vopsit este cea mai indicata varianta, fiind reprezentat de un pistol conectat la un rezervor cu vopsea, ce pulverizeaza rapid si fara efort un strat fin ce va acoperi suprafetele dorite. Aceasta varianta este o alternativa mult mai eficienta, comparativ cu cea clasica, in care se intinde efectiv vopseaua cu ajutorul pensulelor si trafaletilor. Nu vor mai ramane urme sau zone in care vopseaua sa fie dispusa intr-un strat inegal, iar uscarea va fi mult mai rapida.E66F4E5D-E555-4999-AB6A-19AF11BD15A8-large

In principal, exista doua tipuri majore de pistoale pentru vopsit, categorisite dupa modul de functionare. Mai exact, este vorba despre pistoalele cu aer comprimat si cele ce nu folosesc aerul pentru propulsarea vopselei pe suprafetele dorite.

Modelul standard de pistol pentru vopsit cu aer sub presiune este recomandat pentru acoperirea cu un strat de vopsea a obiectelor casnice, a mobilierului, caroseriilor de autoturisme sau oricaror altor suprafete. Aerul din rezervor este comprimat intern si se obtine astfel un efect de atomizor, ce duce la o disiparea lichidului in vapori foarte fini proiectati pe suprafata asupra careia se intervine.

Avantajul acestui tip de pistol de vopsit este reprezentat de faptul ca se obtine un jet puternic si destul de subtire, devenind foarte util pentru detalii ce necesita precizie si indemanare, pentru finisari ale suprafetelor restranse, moderate din punct de vedere al dimensiunilor.

Un alt tip de pistoale pentru vopsea utilizeaza de asemenea aerul comprimat, avand insa puterea de pulverizare axata pe volumul de aer si nu pe presiunea de compresie. Cu astfel de pistoale de vopsit se lucreaza intr-un ritm ceva mai lent, insa rezultatele finale sunt de fiecare data pe masura asteptarilor. Astfel de aparate pentru vopsit si zugravit isi dovedesc utilitatea in redecorarea obiectelor direct in incaperile in care se afla, dar si in cazul finisajelor si reparatiilor de precizie. Directionarea vaporilor de vopsea este foarte exacta, iar sansele de suprapunere a straturilor de vopsea la pulverizare este una minima.

Aparatele de vopsit fara aer se dovedesc foarte eficiente pentru proiecte de o mai mare anvergura. Daca se doreste acoperirea rapida a unor suprafete extinse, cum este si cazul zugravirii peretilor intr-un apartament sau o casa, se recomanda utilizarea unui pistol de vopsit fara aer.

Un astfel de aparat functioneaza de obicei alimentat cu energie electrica si functioneaza in baza unui principiu asemanator aparatelor mentionate anterior, dar fara utilizarea aerului comprimat. Se foloseste in acest caz doar presiunea vopselei din rezervor pentru directionarea acesteia catre suportul sau suprafata de vopsit. Debitul de material pulverizat este destul de ridicat, drept pentru care se utilizeaza capete interschimbabile, limitatoare si diverse diuze pentru controlarea jetului de vopsea.

            Care sunt criteriile pe baza carora se alege un pistol de vopsit?

            Selectia unui pistol de vopsit poate fi o misiune destul de dificila, avand in vedere oferta diversificata disponibila pe piata. Trebuie avute astfel in vedere o serie de criterii de baza, printre care se numara:

1) Performantele

In acest caz trebuie sa verificati mai multi parametri inainte de achizitie. Este vorba despre puterea dezvoltata de aparat; in cazul in care acesta este electric, se tine cont de asemenea de debitul de vopsire, suprafata vopsita sau volumul rezervorului de vopsea.

In situatia in care vopsirea este efectuata la nivel de hobby sau de lucrari de anvergura redusa, devine ideal un aparat de vopsit cu aer comprimat ori unul electric, cu un motor de putere maxima de 200W. Pentru proiecte de amploare recomandam pistoalele de vopsit cu o putere nominala de minim 650W. Acestea vor garanta un minim de uzura al intregului echipament si o durabilitate extinsa, chiar si in conditii de pulverizare indelungata si intrebuintare frecventa.

Suprafata ce poate fi acoperita intr-un interval de timp, alaturi de debit, reprezinta de asemenea doi parametri foarte importanti. Acestia determina rapiditatea de utilizare a aparatului: cu cat valorile mentionate sunt mai mari, cu atat mai repede va fi finalizat procesul de vopsire. Ca recomandare de baza, alegeti acel pistol de vopsit ce va garanteaza acoperirea unei suprafete de cel putin un metru patrat in timp de doua minute.

Capacitatea rezervorului trebuie sa fie optima. Mai exact, rezervorul trebuie sa fie suficient de incapator pentru a nu fi necesare reumpleri mult prea dese, dar nici prea greoi pentru a obosi utilizatorul in timpul manevrarii aparatului de vopsit. Media optima a capacitatii unui rezervor este situata intre 500 si 800 ml, conform specialistilor in domeniu.

Posibilitatea de reglare a jetului reprezinta de asemenea un ajutor, intrucat in unele situatii nu va fi nevoie de un debit foarte mare de vopsea. Se impun uneori pulverizari fine, dar rapide, o acoperire superficiala in vederea adaugarii unui strat ulterior si asa mai departe.

2) Accesoriile

Un pistol sau un aparat de vopsit trebuie sa fie echipat cu toate accesoriile necesare pentru a-si dovedi utilitatea. Asta inseamna capete interschimbabile pentru reglarea jetului de vopsea, pentru acoperirea de suprafete ample sau mai restranse, dar si masti si ochelari de protectie, furtunuri potrivite si alte accesorii necesare intretinerii.

La acest capitol de accesorii, solutii foarte potrivite puteti gasi si in cadrul catalogului Tehnovest. Avem o gama variata de cuple, fitinguri, diuze si robineti ce pot accesoriza si personaliza complet orice aparat de vopsit, indiferent daca utilizeaza aerul comprimat sau electricitatea ca sursa de alimentare.

3) Functiile indeplinite

Nu in cele din urma, posibilitatea de personalizare a proiectelor individuale de vopsit este data si de functiile detinute de aparat. Printre acestea se numara jetul reglabil pe trepte de intensitate si debit, posibilitatea functionarii in sistem automat, prezenta indicatorilor de debit si presiune ori de umplere a rezervorului cu vopsea.

Daca sunt luati in considerare toti parametrii enumerati anterior, aparatul de vopsit ales va fi unul ce va duce la indeplinire orice proiect ce implica zugravire sau acoperire cu un strat de vopsea pentru diverse suprafete.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *