Scule electrice VS scule pneumatice VS scule cu acumulator

surubelnita pneumatica

In momentul in care ai de facut anumite reparatii pe langa casa, la autoturism sau daca insasi meseria ta se bazeaza pe interventii si reparatii prin natura sa, trebuie sa te asiguri ca ai ca aliat cele mai bune scule si unelte ce te vor ajuta sa iti duci treaba la bun sfarsit. Incepatori sau profesionisti, amatori sau experimentati, mesterii au uneori o dilema. Este vorba, mai exact, despre o alegere. Ce scule sunt mai potrivite? Cele cu acumulator, scule electrice cu alimentare prin cablu sau scule pneumatice? In continuare vom face o paralela intre acestea, prezentand o parte dintre avantajele, neajunsurile si situatiile in care pot fi utilizate.

Scule pneumatice, cu acumulator sau electrice?

Incepem cu sculele electrice, binecunoscute de catre toti utilizatorii. Sunt de incredere, exista o gama variata de producatori pe piata si poate fi gasita astfel o unealta electrica ce poate indeplini cu succes orice misiune de reparatii si interventii, fie de ordin casnic, fie pentru un necesar intr-un atelier.

Scule electrice vs Scule pneumatice

Sculele electrice prezinta incredere si posibilitate de utilizare indelungata, intrucat sunt alimentate in mod constant la energia electrica. Pot indeplini diverse scopuri, de la taieri si ajustari diverse, pana la perforare, insurubare sau finisare.

Pentru a avea tot timpul la indemana uneltele potrivite in caz de nevoie, oricine ar trebui sa se doteze cu o bormasina, un polizor unghiular, un fierastrau electric sau chiar cu un ciocan rotopercutor. Misiuni precum montarea corpurilor de mobilier suspendate, asamblarea diverselor elemente sau taieri si ajustari de precizie devin in acest fel pe deplin indeplinite.

Dincolo de avantajele oferite, sculele electrice prezinta insa si cateva neajunsuri. Tot timpul va fi nevoie de o sursa de alimentare cu energie electrica pentru a le sustine functionarea, iar raza lor de actiune este limitata de lungimea cablului de alimentare. In unele situatii prezenta cablurilor si conectorilor multipli nu face altceva decat sa incurce, drept pentru care se trece la solutia nr. 2: sculele cu acumulator.

Binecunoscutele surubelnite autofilentante, masinile de gaurit cu acumulator si chiar si fierastraiele pendulare se inscriu in gama foarte variata de scule cu acumulatori. Astfel de unelte isi dovedesc utilitatea in majoritatea proiectelor personale, acele proiecte DIY pe care le incepe la un moment dat fiecare dintre noi.

surubelnita cu acumulator

Avantajul considerabil oferite de acest tip de scule este reprezentat de mobilitate. Usoare si manevrabile, sculele cu acumulator fac posibile interventiile in spatii restranse, in situatii in care folosirea sculelor electrice sau pneumatice ar incomoda si nu ar putea duce la finalizare proiectul.

Utilizarea sculelor cu acumulatori poate fi observata la majoritatea mesterilor in materie de mobilier. Fiecare specialist trimis acasa la un proprietar pentru a monta piese de mobila este dotat cu scule profesionale cu acumulator simplu, cu acumulatori de rezerva, capuri diverse si burghie interschimbabile pentru a putea finaliza asamblarea, montarea si instalarea definitiva a mobilierului in respectiva locuinta.

Mobilitatea si manevrabilitatea reprezinta atuuri consistente, ce recomanda utilizarea sculelor cu acumulatori in situatii din cele mai diverse. Nu este vorba doar de proiecte DIY si mici reparatii casnice, intrucat astfel de unelte sunt folosite si in mari ateliere de productie, in hale industriale si service-uri profesionale de reparatii si intretinere de diverse tipuri.

Foarte mobile si practice, sculele cu acumulatori prezinta, totusi, cateva neajunsuri. Autonomia limitata a acumulatorului este unul dintre aceste dezavantaje. Trebuie sa fii foarte atent, ca meserias, la nivelul de incarcare al acumulatorilor in momentul in care incepi o lucrare. De asemenea, este foarte indicat sa ai si acumulatori de rezerva, in cazul in care cei instalati deja cedeaza.

Pe de alta parte, sculele cu acumulatori mai pot prezenta un neajuns. Unele dintre ele nu se preteaza misiunilor ce necesita o capacitate sau un cuplu mai mare. Puterea de actiune a unei scule cu acumulator este limitata astfel, aparand chiar o reducere considerabila a acesteia, pe masura ce intervine descarcarea.

Ajungem in cele din urma si la scule pneumatice. Indeosebi pentru ateliere si service-uri profesionale, acestea isi dovedesc pe deplin utilitatea si functionalitatea. Pentru cei care vor sa uite de pretentiile ce le prezinta sculele electrice sau cu acumulatori, varianta sculelor pneumatice nu mai prezinta probleme legate de starea de incarcare a bateriei sau de puterea si cuplul oferit.

scule pneumatice

Diversitatea aplicatiilor in care pot fi utilizate recomanda gama de scule pneumatice in vopsitorii auto, in service-uri de reparatii si intretinere a diverselor utilaje si echipamente, dar si pentru proiecte de uz casnic, in care uneltele electrice sau cele cu acumulatori se dovedesc insuficiente.

Puterea ridicata oferita transforma echipamentele si sculele pneumatice in alternativa ideala pentru a actiona masini de gaurit, pistoale de vopsit sau surubelnite si diverse alte scule pneumatice de strangere.

Necesitatea atasarii la un furtun de presiune se impune, aceasta putand fi privita ca un neajuns de catre unii utilizatori. Acel furtun de presiune va trebui protejat corespunzator, uneori chiar mai mult decat un cablu sau conector electric. De asemenea un neajuns ar putea fi considerat zgomotul compresorului care va oferi necesarul de aer comprimat pentru actionarea respectivelor scule. Dincolo de aceste dezavantaje aparente, sculele pneumatice ofera insa posibilitatea de utilizare si functionare pentru intervale de timp mai mult decat generoase, fara a exista riscul de supraincalzire, atat timp cat se asigura ventilatia si racirea corespunzatoare a motorului compresorului.

Riscul de electrocutare este de asemenea inlaturat, sculele pneumatice putand fi folosite fara probleme chiar si in medii umede. Nu e de mirare ca inca din perioada interbelica astfel de unelte sunt utilizate tot mai mult in sectorul industrial.

Concluzia nu poate fi decat una: sculele potrivite vor fi alese in functie de ceea ce este necesar a fi reparat sau prelucrat. Pentru proiectele casnice, o investitie in scule cu acumulatori este mai mult decat indicata, insa daca vorbim de sectorul constructiilor ori de ateliere si service-uri, trebuie alese sculele electrice. Pentru prelucrari la nivel industrial si solutii complexe in materie de automatizari, cele mai potrivite devin insa sculele pneumatice.

Desigur, fiecare unealta va avea nevoie si de accesorii, drept pentru care cataloagele noastre online va ofera o gama variata de optiuni, atat pentru scule pneumatice si hidraulice, cat si pentru tot ceea ce tine de retele de aer, sudura sau alte operatiuni. Accesati pagina www.tehnovest.ro pentru mai multe detalii si … atentie la ce tip de scule alegeti pentru proiecte!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *