Simpli sau cu actionare dubla – lectie despre cilidri pneumatici

Cilindrii pneumatici sunt dispozitivele mecanice care functioneaza pe baza de gaz comprimat, cu scopul de a genera miscare. Vizeaza actionarea pistoanelor, de exemplu, folosind in acest sens aerul comprimat.

Fiecare cilindru se incadreaza intr-un anumit tip de actionare – simpla sau dubla. Diferenta o face modul in care gazul comprimat va actiona asupra pistonului. Pentru a face o alegere corecta a acestora, e important sa cunoasteti cateva detalii despre fiecare tip in parte. Regasiti mai departe o scurta prezentare despre cilindri, alaturi de informatii care va pot ajuta sa alegeti intelept.

Cilindrii cu actionare simpla

Actiunea acestui tip de cilindru este doar asupra unui capat al pistonului, prezentand si un singur port responsabil de furnizarea si de comprimarea aerului. Este categoria regasita la scara larga intr-o varietate de industrii, atat pentru ca sunt simpli, dar si pentru ca nu vin cu pretentii mari de mentenanta. Astfel de interventii sunt rareori necesare.

Despre functionarea propriu zisa a cilindrilor cu actionare simpla trebuie sa stiti ca forta este generata doar intr-o directie, motiv pentru care este necesar si un arc, un sistem mecanic pentru a returna pistonul. Poate fi vorba si de alte modalitati de actionare. Presiunea formata de cilindri genereaza forta care impinge pistonul. Mai departe mecanismul din dotare aduce pistonul la pozitia sa initiala. Este o actiune repetitiva. Recomandam cilindrii pneumatici cu actiune simpla pentru consumul redus de aer, pentru ca sunt compacti, dar si pentru costul rentabil al acestora.

Cilindrii cu actionare dubla

Se numesc astfel pentru ca actionarea vizeaza ambele parti ale pistonului. Actionarea poate fi controlata optim prin acesti cilindri, in cazul carora gazul este necesar in ambele parti. Veti intalni astfel de cilindri in cazul motoarelor externe de tipul celor cu aburi. Se mai folosesc si in diverse aplicatii unde retragerea pistonului nu se poate realiza prin forte externe.

Sa intelegem cum functioneaza acesti cilindri. Presiunea creata va genera forta necesara pentru a impinge pistonul. Vorbim despre un model versatil, care se regaseste in dimensiuni variate, astfel ca este permisibil in ceea ce priveste lungimile mai extinse.

Rolul cilindrilor pneumatici in aplicatii diverse

Aceasta categorie este indispensabila intr-o varietate de aplicatii, intrucat au rolul de a furniza puterea necesara pentru functionarea lor. Conlucreaza cu cilindrii hidraulici. Ii intalnim in cadrul vehiculelor de constructii si a utilajelor diverse, caz in care sunt piese de baza.

Pentru a avea siguranta ca veti alege bine cand este cazul intre cele doua tipuri de cilindri pneumatici, va recomandam sa aveti in vedere puterea necesara a aplicatiei. In conditiile in care vizati o solutie care sa nu presupuna o intretinere pretentioasa, va puteti opri asupra modelelor cu simpla actionare.

Cei cu dubla actionare sunt o solutie in cazul in care nevoia vizeaza atat o putere mai mare, cat si o complexitate crescuta.

In functie de aplicatia in care intentionati sa ii utilizati, aveti in vedere si producatorul, dar si particularitati ale modelelor disponibile.

Va asteptam in magazinul nostru online cu solutii variate in acest sens, cu produse profesionale, la costuri echilibrate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *