Totul despre sculele pneumatice

Totul despre sculele pneumatice

 sculele pneumaticeOrice mester sau meserias stie foarte bine ca fiecare activitate inceputa necesita scule si instrumente potrivite. Atunci cand vine vorba de alegeri insa, apare o dilema, in special pentru cei ce nu sunt familiarizati cu partea de scule, instrumente si automatizari.

 

 

 

Unii pur si simplu nu stiu pentru ce sa opteze: scule electrice, pneumatice, hidraulice sau de mana? In cele ce urmeaza va oferim o explicatie detaliata despre tot ceea ce inseamna cea de-a doua categorie enumerata si anume scule pneumatice.

Ce este pneumatica?

          Pneumatica reprezinta o sectiune a tehnologiei care studiaza si pune in practica utilizarea gazului sub presiune pentru a produce energie mecanica. Sculele si uneltele pneumatice sunt considerate a fi mult mai puternice, productive si eficiente, comparativ cu alte solutii, intrucat scurteaza timpul efectuarii anumitor operatiuni si eficientizeaza in acest fel costurile si timpul investit.

Datorita acestui avantaj, realizarea de scule pneumatice reprezinta in momentul de fata orientarea numeroaselor branduri cu renume din domeniul tehnologic, intrucat cererea pentru astfel de echipamente este in continua crestere.

Din denumirea de “pneumatica” ne putem da seama ca este vorba de scule, unelte si instrumente care sunt actionate cu ajutorul aerului comprimat. Cateva exemple de astfel de scule pot fi amortizoarele, pistoalele cu aer comprimat, aparatele pentru fixat cuie, bormasinile pneumatice, curatitoarele pneumatice sau aparatele de sablat. Lista este insa una mult mai lunga.sculele

Ce avantaje prezinta sculele pneumatice?

          Unul dintre acestea l-am mentionat deja: sunt mult mai eficiente fata de echivalentele electrice sau hidraulice. Seria avantajelor nu se rezuma insa doar la atat. Sa vedem care ar fi si alte avantaje principale pe care le ofera aceste scule.

 1. Sunt independente de reteaua electrica

            Sculele pneumatice pot fi utilizate fara a fi conectate neaparat la electricitate. Compresia aerului poate fi realizata de asemenea prin utilizarea motoarelor cu ardere interna, sau in mod mecanic.

Din aceasta independenta rezulta si un alt principal avantaj – se reduc considerabil costurile de operare, nemaifiind necesara alimentarea la o sursa de energie electrica.

 1. Raport optim dimensiuni – randament

            Spre deosebire de scule electrice sau hidraulice, sculele pneumatice au masa si dimensiunile notabil reduse. Pe de alta parte, pot oferi o putere mult mai mare de actiune, iar de aici rezulta si eficienta de care dau dovada.

Utilizarea de scule pneumatice si echipamente hidraulice reprezinta o combinatie castigatoare astfel, din punct de vedere al randamentului oferit. La costuri minime ale resurselor utilizate, cu dimensiuni reduse, sculele pneumatice ofera cea mai buna solutie din punct de vedere al eficientizarii proceselor de munca.

 1. Riscuri reduse in orice proces de lucru

            In cazul in care pentru o reparatie oarecare sau o interventie se utilizeaza sculele pneumatice, riscurile sunt notabil reduse. Ne referim in acest caz la electrocutare, scurtcircuitare sau oricare alte posibile accidente ce pot aparea in cazul sculelor ce folosesc energia electrica.

Desigur, se impun precautii si in cazul in care se utilizeaza scule pneumatice pentru prelucrare, curatire sau orice alta interventie. Riscurile de accidentare sunt insa notabil reduse, in special datorita faptului ca aceste scule nu sunt dependente de electricitate.

 1. Se repara si se intretin usor

            Sculele pneumatice functioneaza pe un principiu simplu: aerul este comprimat si apoi utilizat pentru diverse procese. Aceasta simplitate se reflecta si in intretinerea facila a acestor scule.

Nu este nevoie neaparata de un profesionist in domeniu pentru a face mici reparatii in cazul avarierii sculelor pneumatice. Chiar si proprietarul lor le poate ajusta, le poate schimba piesele sau repara, tinand cont, desigur, de recomandarile manualului de utilizare.

Reparatiile sculelor pneumatice au de asemenea si costuri reduse. Defectarea unei scule electrice poate insemna arderea motorului electric, necesitatea de a-l rebobina sau chiar inlocuirea totala. La o unealta pneumatica lucrurile sunt insa mult mai simple si ieftine: se inlocuieste un furtun, o valva, o cupla sau un niplu si intregul sistem functioneaza din nou perfect.

sculele

 1. Durabilitate extinsa

            Strans legat de reparatiile facile sta si avantajul duratei de functionare extinse. Sculele pneumatice, odata ce sunt utilizate conform cu specificatiile, au o speranta de viata mult mai ridicata comparativ cu alte tipuri de astfel de unelte.

Uzura isi pune mult mai greu amprenta asupra uneltelor pneumatice, atunci cand sunt realizate din materiale de cea mai buna calitate si utilizate corect. Datorita acestui fapt, mesterii pot sa beneficieze de ajutorul acestor scule o perioada mult mai indelungata, fata de unelte ce indeplinesc acelasi rol, insa sunt actionate de o alta maniera.

 1. Durata mare de lucru continuu

            Avantajul de a nu depinde de electricitate aduce si acest atu. Sculele pneumatice pot functiona continuu o perioada mult mai indelungata de timp, fara a produce costuri uriase.

Riscurile de defectiuni fiind reduse si uzura spunandu-si cuvantul mult mai putin in cazul acestor unelte, apare automat avantajul de a putea sustine procese indelungi de prelucrare.

Nu mai apare astfel supraincalzirea – cazul motoarelor electrice care nu rezista timp indelungat decat cu un sistem de racire eficient, ori alte defectiuni uzuale in cazul altor tipuri de scule si unelte.

Pentru ca toate aceste avantaje sa fie maximizate, se impun si cateva reguli de utilizare a sculelor pneumatice, alaturi de o intretinere si o manipulare corecta.

Orice activitate inceputa care necesita scule pneumatice trebuie planificata corespunzator, intrucat o planificare corecta inseamna si rezultate foarte bune. Conditiile de siguranta trebuie de asemenea respectate, drept pentru care este absolut necesar sa se respecte cateva reguli de baza in utilizarea sculelor pneumatice.

 • Trebuie citite instructiunile de utilizare. La fel ca si in cazul oricaror altor tipuri de scule, cele pneumatice vin cu instructiuni specifice. Chiar daca riscurile de accidentare sau evenimente neprevazute sunt reduse fata de alte tipologii de unelte, fara o utilizare conforma cu instructiunile acestea isi pot face aparitia mai frecvent. In special in situatia in care sculele pneumatice sunt utilizate pentru prima data, trebuie obligatoriu citite instructiunile de utilizare.

 

 • Indiferent daca se lucreaza cu scule pneumatice in aer liber sau in incinte inchise, trebuie semnalizat si anuntat faptul ca se lucreaza cu astfel de unelte. Utilizarea aerului comprimat la o presiune ridicata poate duce la eventuale accidentari, in situatii in care zonele de lucru nu sunt semnalizate Pentru a securiza perimetrul de lucru, zona poate fi imprejmuita sau semnalizata cu afise, pana la finalizarea intregului proces.

 

 • Echipament de protectie – este imperios necesar in momentul in care se lucreaza cu scule pneumatice. Procedeul de sablare este un singur exemplu: particulele abrazive pulverizate cu ajutorul aerului comprimat la viteze foarte mari pot afecta utilizatorul, atunci cand acesta orienteaza jetul accidental catre propria persoana. Din acest motiv se impune echipamentul de protectie – similar echipamentelor pentru sudura ori alte procedee, compus din casca de protectie, incaltari speciale, masti de protectie si, dupa caz, manusi.

 

 • Atentie la furtunul de aer comprimat! Orice unealta pneumatica il detine si este primul dintre elementele care se deterioreaza la sculele pneumatice. De fiecare data trebuie folosit furtunul recomandat de producator, care corespunde perfect din punct de vedere al diametrului. Alte caracteristici ale furtunului se refera la calitatea acestuia: daca este fabricat pentru a rezista la presiuni mari, daca suporta abraziune, strangulari si intinderi repetate. Furtunul trebuie sa fie flexibil si rezistent si trebuie de asemenea protejat, indiferent de procesul in care se utilizeaza scule pneumatice.

 

 • Cu privire la acelasi furtun, se impune o atentie deosebita la eventualele defecte aparute. Furtunul nu trebuie sa aiba taieturi, portiuni vizibil mai subtiri, protuberante dar nici pori minusculi. Orice defect trebuie depistat in timp util, pentru ca furtunul sa fie inlocuit.

 

 • O alta recomandare ce tine de utilizarea sculelor pneumatice se refera la aerul comprimat folosit. Acesta trebuie sa fie filtrat corespunzator, perfect curat si uscat. Daca se utilizeaza aer cu continut de praf, fum sau umiditate ridicata, sculele se degradeaza, incepand de la furtunul afectat de fumul abraziv si pana la infundarea diuzelor si cuplelor sistemului pneumatic.

 

Solutii pentru scule pneumatice oferite de Tehnovest

Tinand cont de toate aceste avantaje, nu e de mirare faptul ca aceste scule castiga tot mai mult teren atat in randul mesterilor individuali, cat si in ateliere profesionale de intretinere si reparatii. Pentru ca durabilitatea sistemelor pneumatice automatizate sa fie sustinuta, Tehnovest propune solutii eficiente in materie de pneumatica, alaturi de toate celelalte produse pentru toate tipurile de sisteme de automatizari.

In sectiunea Pneumatica a site-ului pot fi regasite astfel cuple rapide, adaptoare pentru furtune de diferite dimensiuni si cu sisteme diverse de prindere, nipluri, cuple de legatura, diuze, reductii, distribuitoare, cilindri, filtre si chiar kituri complete de pistoale si furtune pneumatice.

Pentru orice activitati de reparatii, intretinere sau montare a diverselor piese, folosirea sculelor pneumatice prezinta toate avantajele enumerate mai sus. Principalul obiectiv indeplinit de acestea este scurtarea timpilor de munca, ceea ce inseamna un randament imbunatatit si o eficienta crescuta de fiecare data.

Exista si pareri conform carora sculele pneumatice sunt mai costisitoare, comparativ cu altele, de alte tipuri. Initial pare adevarat, insa daca se iau in considerare durata indelungata de utilizare, costurile reduse de intretinere si timpul economisit prin folosirea lor in orice proces de munca, investitia se dovedeste a fi una excelenta, pe termen lung.

Atunci cand se doreste eficienta si rentabilizare a costurilor, sculele pneumatice fac o adevarata diferenta, motiv pentru care sunt la o tot mai mare cautare si prin urmare realizate de producatori de renume intr-un volum ridicat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *