Rulmentii, dispozitivele care asigura miscarea intre componente – fie ea lineara sau de rotatie – sunt intalniti de asemenea in componenta utilajelor agricole. Aceste accesorii sunt responsabile cu rezistenta la frecare.
Am abordat si cu alte ocazii, aici pe blog, despre semnele timpurii ce ne indica ca este necesar sa schimbam rulmentii. Cand piesele sunt in functiune si se aude un zgomot neuniform, apar si primele semne ca va fi necesara inlocuirea.
Stiati ca…?
Despre rulmenti stim ca au fost inventati de Leonardo da Vinci, in timp ce varianta de rulmenti cu bile au fost prima data descrisi de Galileo Galilei. Sunt piese versatile, utile in diverse domenii de activitate, de la industria agricola la cea constructoare de masini.
Rulmentii cu bile – despre acestia stim ca sunt optimizati pentru contact radial. Cu alte cuvinte, sunt utili la forta pe care trebuie sa o suporte in directia perpendiculara cu axa de rotatie. Rulmentii cu doua bile sunt insa optimizati prin contact angular.
Nota: cei cu doua randuri de bile sustin sarcini mari si medii. Rulmentii cu bila sunt utilizati si la utilaje de mare viteza.
Rulmentii cu roti cilindrice – in acest caz vorbim despre cei care suporta sarcini semnificative. Sunt tipuri diverse, ce difera in functie si de numarul de role, cat si de existenta/absenta unei colivii.
Nota: colivia este partea care contine corpuri de rostogolire si tine distanta egala intre ele.
Rulmenti cu role conice – sunt cei care suporta greutati radiale, axiale sau mixte. Spre deosebire de cele cu bile, acestea au capacitatea de a sustine greutatea mai mare, desi ca dimensiune sunt tipuri similare.
Nota: veti mai intalni si alte tipuri de rulmenti, cei cu manson sau cu ace.
Ce tip de rulment este potrivit la tipul de utilaj
La combinele agricole sunt utilizati rulmenti cu manson, cei conici sau cu role ori ace de asemenea. In schimb, la tractoare sunt folosite rolele cilindrice sau cele mai sus mentionate. La o presa pentru baloti, specialistii spun ca sunt utilizati rulmentii de acest tip de asemenea, in timp ce la semanatoare spre exemplu sunt alesi rulmentii cu bile.
Mentiuni despre intretinerea acestor piese
La capitolul intretinere, mentionam ca indiferent de tipologia acestora, este necesar sa fie unsi cu vaselina sau ulei. Este o masura simpla, de preventie, pentru a nu deteriora timpuriu rulmentii, pastrand limita frecarii interne, evitand zgomotele produse, dar si pentru a facilita miscarea. Simpla ungere protejeaza de oxidare, dar si previne infiltrarea diverselor corpuri straine in interior.
Pentru a alege corespunzator si a comanda aveti la indemana pagina noastra. Consilierii nostri sunt de asemenea disponibili sa va ajute. Recomandam ca inainte de a comanda sa studiati bine fisa tehnica a rulmentilor pentru ca fiecare utilaj agricol – ca e combina, tractor, semanatoare etc. – are specificatiile sale. Compatibilitatea rulmentilor la utilajul in sine inseamna mai mult decat potrivirea din punct de vedere al dimensiunii. Trebuie in egala masura sa fie ceva potrivit pentru a sustine o anumita sarcina, la viteze comparabile cu care utilajul opera in mod obisnuit.